Israelissa ei ole yleensä paljon korvia hetkautettu erilaisille Israeliin kohdistetuille boikoteille, koska ne ovat usein jääneet merkitykseltään vähäisiksi.
Nyt on kuitenkin toisin. Jo ennen toukokuun viimeisen päivän kommandoiskua Mavi Marmara -avustuslaivaan oli ulkomaisissa kulttuuripiireissä lisääntynyt halu boikotoida Israelia sen laittoman miehityksen ja ihmisoikeusloukkausten vuoksi.
Yhdeksän ihmistä merellä surmannut isku sai mukaan tunnettuja nimiä. The Pixies -yhtye sekä muusikko Elvis Costello peruuttivat Israeliin sovitut keikkansa ja heidän vanavedessään useat muut enemmän tai vähemmän tunnetut esiintyjät.
Samaan aikaan on palestiinalaishallinnon pääministeri Salam Fayaad kerännyt tukea kampanjalle, jossa kehotetaan palestiinalaisia boikotoimaan kaikkia juutalaissiirtokuntien tuottamia hyödykkeitä.
Israelin virallisen kannan mukaan Fayaadin boikottikehotus aiheuttaa haittaa rauhanprosessille.
Ulkomaan kansalaiset saapumiskieltoon
Oikeistolainen painostusryhmä Land of Israel on lobannut kansanedustajia vastaiskuun, jossa on valmisteltu lakialoitetta boikottien maksattamisesta palestiinalaisilla. Aloitteen takana on jo 25 kansanedustajaa Israelin 120-paikkaisessa knessetissä, joten aivan marginaalihankkeesta ei ole kysymys.
Lakiesitys tekisi lainvastaisiksi kaikki Israelia vastaan suunnatut boikotit, olivat ne sitten koti- tai ulkomaisia. Jos boikoteista aiheutuu taloudellisia menetyksiä siirtokuntalaisille, lähetetään lasku palestiinalaishallinnolle.
Ulkomaiden kansalaisia taas uhattaisiin kymmenen vuoden saapumiskiellolla Israeliin, jos he kannustavat boikotteihin Israelia vastaan.
Lakiesityksen puoltajat kutsuvat esiintyjien boikotteja kulttuuriterrorismiksi. Hankkeella on toisaalta myös paljon vastustajia Israelissa, ja heidän mielestään laki vain entisestään kiristäisi ilmapiiriä.
Palestiinalaiset puun ja kuoren välissä
Kaikki ulkomaiset esiintyjät eivät ole peruneet tuloaan Israeliin. Mm. Elton John ja Rod Stewart aikovat pitää konserttinsa ja kirjailija Margaret Atwood aikoo käydä vastaanottamassa Israelissa myönnetyn kirjallisuuspalkinnon.
Boikotti on käytännön syistä hankala monelle palestiinalaisellekin. Fayaadin hankkeeseen kuuluu vaatimus kieltäytyä työskentelemästä juutalaissiirtokunnissa. Köyhyyden ja työttömyyden keskellä elävät palestiinalaiset ovat kuitenkin puun ja kuoren välissä, koska rakennustyöt siirtokunnissa ovat yksi harvoja tarjolla olevia työtilaisuuksia.
Periaatteessa boikotointi ei tietenkään ole vaikeaa, sijaitsevathan siirtokunnat palestiinalaisilta takavarikoiduilla mailla. Ne ovat myös kansainvälisen oikeuden näkökulmasta laittomia, koska rakentaminen miehitetyille alueille on kiellettyä.