Armeja on marssitettu kaduille odottamaan käskyjä. Hallitus uhkaa katkaista veden ja ruuan saamisen United Front for Democracy against Dictarship (UDD) rauhanomaisen kansanrintaman mielenosoitukselta. Mielenosoittajat eivät taivu uhkausten tai aseiden edessä.
Hermosota Thaimaan istuvan hallituksen ja mielenosoittajien välillä kiristyy. UDD vaatii uusia vaaleja marraskuussa ja varapääministeri Sykhotin vastuuseen saattamisesta huhtikuun 10. päivän väkivaltaisuuksista, joissa 25 ihmistä kuoli. Vaatimukset ovat kaikuneet kuuroille korville.
Hallitus on katkaissut neuvottelut UDD:n johdon kanssa. Kansanrintama ei taivu uhkausten edessä eikä edes veden saannin katkaisu saa sitä perääntymään. Yli 36 asteen kuumuudessa veden saanti on elintärkeää.
Tuumakaan
ei anneta periksi
Tilanne on kireä ja sen aistii kaduilla selvästi. Vaikka armeija on kaduilla, pääsy mielenosoittajien miehittämälle alueelle, joka sijaitsee Bangkokin ydinkeskustassa, on kuitenkin suhteellisen helppoa.
Bambuseipäiden, autonrenkaiden ja nyt myös kuorma-autojen takana istuu tuhatpäinen kansanjoukko. Lavalla puhuu UDD:n johtohenkilöitä luoden uskoa kansanjoukkoon. Jokainen lavalla puhuja tietää, että heidän henkensä ei ole hallituksen joukoille minkään arvoinen.
Rintama on yhteen sulautunut. Jotkut mukana olevat osaavat englantia. He vakuuttavat, että periksi ei anneta.
– Jos meidän on kuoltava täällä, niin silloin me kuolemme täällä, sanoo englantia suhteellisen hyvin taitava neljän lapsen isä ja taksikuski. Hän sanoo, että yksikään hallituksen uhkaus ei saa häntä ja tuskin muitakaan paikalla olevia antamaan periksi.
UDD taistelee demokraattisesta Thaimaasta, jossa kaikilla olisi sama sosiaalinen tasa-arvo. Neljän lapsen isää ja taistelua ymmärtää hyvin, kun tutustuu maan tilanteeseen.
Sosiaalista tasa-arvoa ei ole. Siitä ovat istuva hallitus ja sitä aikaisemmat pitäneet huolen. Kansa halutaan pitää aisoissa. Harvalla on varaa kouluttaa lapsiaan. Tavallinen thaimaalainen perhe ansaitsee keskimäärin 300 euroa kuukaudessa ja yhden lapsen peruskoulussa käynti maksaa saman 300 euroa kuukaudessa.
Mielenosoituksessa mukana oleva neljän lapsen isä ansaitsee taksikuskina 200 euroa kuukaudessa. Lasten kouluttaminen on hänelle tänään vain haave.
Hallitus on
seinää vasten
UDD:n miehittämällä alueella sijaitsee kaksi sairaalaa, suurlähetystöjä, hotelleja ja kalliita yksityisasuntoja. Hallitus on kehottanut asukkaita poistumaan alueelta mahdollisimman pian. Alueella olevat koulut on jo suljettu.
Kysymys on nyt, aikooko hallitus ja pääministeri etunenässä todella estää sähkönjakelun lisäksi myös veden ja ruuan saamisen alueelle. Monet uskovat, että tämä on se keino, jolla rauhanomainen mielenosoitus aiotaan taltuttaa.
Hallituksella on todella ongelma saada mielenosoittajat pois kolmen kilometrin suuruiselta alueelta. Mielenosoittajien määrä lisääntyy koko ajan. Mielenosoittajat ovat suurimmaksi osaksi köyhiä ihmisiä, joilla on juuret sekä kaupungin slummialueilla että maaseudulla.
Armeija yrittää saartaa alueen, jotta uusia mielenosoittajia ei pääsisi alueelle. Suurin paine on kuitenkin hallituksella ja ennen kaikkea pääministeri Abhisit Vejjajivalla, joka on seinää vasten. Hän ei ole lupauksistaan huolimatta saanut viisi viikkoa jatkunutta mielenosoitusta taltutettua ja arvostelijat sanovatkin, että hän ei nauti edes puolueensa kannattajien suosiota.