– Haluan ilmoittaa nyt hyvissä ajoin avoimesti, että käyn myös eduskuntavaalikampanjan Helsingissä. Tavoitteenani on Helsingin toinen paikka, josta puolue jäi viime vaaleissa reilun 2 800 äänen päähän, toteaa Puhakka.
Puhakka kertoo päättäneensä jo aiemmin asettua ehdolle ensi vuoden eduskuntavaalissa. Ratkaisun tekemistä kolme vuotta jatkuneen puoluesihteeritehtävän jatkamisesta pitkitti perusteellinen pohdiskelu siitä, miten puoluesihteerin tehtävä ja vaalikampanjointi Helsingissä ovat yhdistettävissä.
Pohjatyö hyvissä ajoin valmiiksi
– Puoluesihteerin tehtävän ja oman vaalikampanjan yhdistäminen on haasteellinen, mutta ei mahdoton tehtävä. Puoluesihteerin tehtävä on olla hyvissä ajoin luomassa kivijalkaa, joka antaa vahvan pohjan ehdokkaiden omalle kampanjoinnille, sanoo Puhakka.
– Olemme eduskuntavaalivalmisteluissa tällä hetkellä liikkeellä hyvin etupainotteisesti, edellä edellä viime vaalien aikataulua. Teemme tällä hetkellä niitä töitä, joita tuolloin tehtiin elo-syyskuussa.
Tavoitteena 20 kansanedustajaa
– Vasemmistoliiton tavoitteena on lisätä kannatustaan ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Tavoitteena on 10 prosentin kannatus ja 20 kansanedustajaa seuraavissa vaaleissa, sanoo Puhakka.
Tavoitteen saavuttamisessa ovat avainasemassa koko puoluejohto ja ennen kaikkea ehdokkaat ja puolueen aktiivit.
– Ehdokkaat ne äänet keräävät, joten alueiden kampanjoinnista syntyvän valtakunnallisen vaalikampanjan on vahvistettava ehdokkaiden työtä, tuettava ehdokkaiden näkyvyyttä.
Vaalivalmistelujen haastavin tehtävä tällä hetkellä on saada täytettyä piireissä viimeiset ehdokaspaikat. Lukuunottamatta Pohjois-Karjalaa, Kainuuta ja Satakuntaa, joissa ehdokaslistat ovat jo täynnä, on paikkoja auki.
Toimitusjohtaja ja juoksutyttö
Vasemmistoliiton puoluetoimistossa on henkilöstön vaihtuvuus ollut syksyn ja talven kuluessa suurta. Senkin sanoo Puhakka vaikuttaneen päätökseensä.
Sirpa Puhakka kuvaa puoluesihteerin tehtävää toimeksi, johon kuuluvat niin toimitusjohtajan kuin juoksutytön tehtävät ja kaikki siltä väliltäkin.
– Tällaisessa keskisuuressa puolueessa tehtäviä joutuu tekemään laidasta laitaan.
Ehdokkaaksi eduskuntavaaliin asettumisella Puhakka tunnustaa itselle mieluisimman painopisteen olevan politiikanteossa.
– Politiikka on minulle hallintoa raskaampi asia, kuvaa hän, mutta jatkaa, että ”kyllä laidasta laitaan -työskentely sopii tulevaisuudessakin, aivan kuin on sopinut tähänkin asti”.
Puoluesihteerin työ on erittäin kiinnostava työ. Ei ole kahta samanlaista päivää. Ei ole olemassa mitään puoluesihteerin käsikirjaa
Ehdokkaita nyt kaksi
Vasemmistoliitto elää Puhakan mielestä tällä hetkellä vaihetta, jolle antaa leimansa positiivinen vire.
– Haemme uutta. Silloin ei pääse ikävystymään millään tavalla. Haemme jatkona pääasiassa myönteistä palautetta saaneelle viestintäprojektille myös eduskuntavaalikampanjointiin. Se on iso haaste, mutta samalla innostavaa.
Ennen Puhakkaa Vasemmistoliiton puoluesihteeriehdokkaaksi on ilmoittautunut helsinkiläinen varapääluottamusmies, postinjakaja Reko Ravela.
Vasemmistoliiton puoluesihteeri valitaan Jyväskylässä pidettävässä puoluekokouksessa 18.-20. kesäkuuta. Puhakka täyttää kesäkuussa 54 vuotta. Hän on yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän on toiminut Helsingin kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2001 lähtien. Viime eduskuntavaaleissa hän jäi ensimmäiselle varasijalle.