Vihreiden ja vasemmisto-opposition kädenvääntö ydinvoiman kannattamisesta jäi tyngäksi tiistaina eduskunnan keskustellessa hallituksen energiaratkaisusta, vaikka sekä vasemmisto että SDP ihmettelivät Vihreiden suhtautumista hallituksen päätökseen antaa lupa kahdelle uudelle ydinvoimalalle.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki arvioi, että ilmoittamalla jo kolme vuotta sitten hyväksyvänsä hallituksen myönteisen ydinvoimakannan, jos vihreillä on oikeus äänestää vastaan, vihreät avasivat oven kaikkien aikojen ydinvoimakilpailulle.
– Tämä oli aika vahva signaali energiayhtiöille ja teollisuudelle, että nyt kannattaa aloittaa lobbaaminen, hän sanoi.
SDP:n Eero Heinäluoma piti vihreiden toimintaa kyseenalaisena parlamentarismin kannalta.
– Vihreiden vaikutuspaikka ydinvoimapäätökseen oli hallituksessa ja hallitusneuvotteluissa, hän sanoi
– Kaiken huippu on, että istuva työministeri, jonka pitäisi olla huolissaan suomalaisen työn ja hyvinvoinnin tarvitsemasta energiasta marssii mielenosoituksessa omaa hallitustaan vastaan.
Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö pyysi vasemmistolta, että lopetettaisiin kilpailu siitä, kuka innokkaimmin vastustaa ydinvoimaa.
– Keskityttäisiin yhdessä yhteiseen päämäärään, jota enemmistö Vasemmistoliiton ryhmästä ja vihreät kannattavat, hän sanoi.
Heinäluomalle hän totesi, että vihreät eivät kaipaa ohjeita ydinvoiman kannattajilta.
Merkittävin päätös
Sekä hallituspuoli että oppositio arvioivat, että nyt eduskunnalla on käsissään koko vaalikauden merkittävin päätös.
Hallitus korosti, sitä, että koko maa hyötyy nyt keskustelussa olevista energiapäätöksistä. Se totesi myös Suomen ensimmäisen EU-maana nyt konkretisoivan sen, miten vähentää kasvihuonepäästöjä EU-sitoumusten ja kansainvälisten sitoumusten vaatimalle tasolle energiatehokkuudessa. Se arvioi uusiutuvan energian tuotannon lisäävän työpaikkoja tuhansia ja totesi kahden uuden ydinvoimalan takaavan Suomen omavaraisuuden sähkön tuotannossa.
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) totesi lisäksi, että kaukolämmön ja uusiutuvan sähkön tuotannossa syntyy uudenlainen yhteys maaseudun ja kaupunkien välille.
Keskustan Timo Kalli kutsui energiaratkaisua tiekartaksi.
– Pitkän polun päässä odottaa ympäristöltään puhtaampi, alueellisesti eheämpi sekä uutta hyvinvoinnin perustaa rakentava Suomi, hän maalaili.
Halpaa vai kallista?
Myös kokoomuksen Pekka Ravi näki energiaratkaisussa lääkkeen moneen vaivaan. Hänen mukaansa nyt toetaan rohkea harppaus päästöttömään Suomeen ja energiaomavaraisuuteen. Hän myös totesi, että ydinvoiman rakentaminen ei rasita kansalaisten kukkaroa.
– Vain viisi miljardia euroa, ehkä kolmeen kertaan, Merja Kyllönen (vas.) vinoili ydinvoiman hintaa.
– Pakko ottaa, kun on n niin hyvä ja halpa.
Lisäksi ydinvoiman vaatimasta uraanista, jätteestä ja mahdollisista onnettomuuksista aiheutuvien riskien arvioitiin tulevan hyvinkin kalliiksi pitkällä aikavälillä.
Arhinmäki sanoikin hallituksen tekevän Suomesta Euroopan ydinvoimareservaattia. Vaihtoehdoksi hän tarjosi energian säästöä, energiatehokkuuden lisäämistä ja uusiutuvaa energiaa.
– Uusiutuvien pakettia myydään osana ydinvoiman lisärakentamista. Tosiasiassa se on kuitenkin irrallinen ydinvoimapäätöksestä. Uusiutuvien paketti on toteutettava EU:n sitovien päätösten vuoksi joka tapauksessa, rakennettiin ydinvoimaa lisää tai ei, hän muistutti.
Arhinmäki totesi, että rakentamalla uusia ydinvoimaloita Suomesta tehdään ydinsähkön viejä.
– Me kannamme tuotannonaikaiset onnettomuusriskit ja tulevat sukupolvet vastuun säteilevästä ydinjätteestä, mutta sähkö tuotetaan vientiin.
Ratkaisu aikaisintaan kesällä
Energiaratkaisu jatkaa eduskunnan täysistuntokeskustelun jälkeen eduskunnan talousvaliokunnan käsittelyyn. Myös ympäristövaliokunta osallistuu käsittelyyn.
Asia palaa aikaisintaan kesällä täysistuntoon päätettäväksi.
Suhtautuminen energiapakettiin liittyvään ydinvoimaan jakaa useimmat puolueet. Vain vihreiden arvioidaan äänestävän yhtenäisesti, ydinvoimaa vastaan.