Tampereen kaupungin apulaispormestari Anna-Kaisa Ikonen esitteli tiistaina noin 100 miljoonan euron investointeja vaativia Koukkuniemi-suunnitelmia.
Koko summaa kaupungin ei ehkä tarvitse ottaa omasta kukkarosta, sillä alueelle haetaan ulkopuolisia investoijia rakentamaan ja omistamaan kiinteistöjä. Investoinnit ovat tarpeen, koska nykyiset laitoshoitoon tarkoitetut tilat eivät sovellut palveluasumiseen.
Myös Koukkuniemen palvelutuotanto avataan ulkopuolisille. Ikosen esittelemän monituottajamallin mukaan tehostettuja asumispalveluja voisivat kaupungin lisäksi tuottaa yksityiset ja esimerkiksi yhteiskunnalliset yritykset.
Kaupungin henkilöstön perustamaa yhteiskunnallista yritystä aiotaan kokeilla Jukola-talossa, jonka perusparannuksesta palveluasumiskäyttöön on jo lautakuntapäätös olemassa.
Oman palvelutuotannon määrä ei Ikosen mukaan Koukkuniemessä enää kasva nykyisestä.
Kansainvälisiäkin sijoittajia on kaupungin tilakeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Ojalan mukaan käynyt neuvottelemassa Koukkuniemen hankkeista.
– Kaikki edullinen raha on tervetullutta Tampereelle, Ojala sanoo.
400 paikkaa lisää
Jos kehittämissuunnitelman kaikki hankkeet toteutuvat, vuonna 2024 Koukkuniemen alueella asuu noin 1 200 ikäihmistä. Tällä hetkellä alueella on vanhainkotipaikkoja noin 800.
Siitä, miten paljon hoitohenkilökuntaa tarvitaan lisää, ei laskelmia vielä ollut. Pitkäaikaishoidon päällikkö Anja Parikan mukaan heitä tarvitaan ”muutama sata lisää”.
Tällä hetkellä Koukkuniemessä on hoitohenkilökuntaa 550 ja työntekijöitä kaikkiaan noin 700.
Ikosen mukaan henkilöstö määräytyy 0,6 vähimmäismitoituksen mukaan.
Tulevaisuuden Koukkuniemessä on laajasti käytössä myös turvateknologia, joka osittain korvaa ihmistyövoimaa. Ikonen ei kuitenkaan lähtenyt arvioimaan kuinka suuri korvaus liiketunnistimista ja muista turvalaitteista syntyy.
Jatkossa vanhuksilla on Koukkuniemessä omat huoneet ja niissä omat wc:t. Oleskelu- harrastus- ja ruokailutilat ovat yhteiset.
Vastuu vanhuudesta itselle
Tilaajapäällikkö Eeva Päivärinta näkee siirtyminen laitoshoidosta tehostettuun palveluasumiseen merkittävänä muutoksena asiakkaille, joiden juridinen asema muuttuu täysin.
– Asiakkaalle syntyy ensinnäkin oikeus tilaan, kun tehdään vuokrasopimus.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vuokralaista ei voi tämän kanssa sopimatta siirtää esimerkiksi toiseen huoneeseen tai ylipäänsä tehdä hänen puolestaan asumiseen liittyviä päätöksiä.
Toisekseen tehostetun palveluasumisen asiakkaalle tehdään palvelu- ja hoitosuunnitelma. Asumispalvelun on vastattava niitä palveluita, joista asiakas sitoutunut maksamaan.
Muutos on siis suuri nykyiseen laitoshoitoon, jossa arvion hoidosta tekee asiantuntija.
Tehostettu palveluasumisen myötä hoitotahto ja edusmiehet tulevat mukaan ikäihmisten palveluiden järjestelyyn. Uusi ”minä vastaan itse vanhuudestani” -asenne on Päivärinnan mukaan oikea suunta.
Ensisijaista on kotona asumisen tukeminen
Jo nyt Tampereen kaupungilla on noin 20 tehostetun palveluasumisen yksikköä eri tahojen tuottamina. Pieniä kodinomaisia yksikköjä on Tampereelle lähivuosina tulossa noin 20 lisää.
Koukkuniemi puolestaan keskittyy elämän viimeisiin vaiheisiin. Se on ympärivuorokautisen hoivan keskus.
Tehostettu asuminen maksaa kaupungille nyt 52 miljoonaa vuodessa. Vuonna 2015 siitä koituu 45 miljoonaa enemmän maksettavaa.
Koukkuniemen alueen kehittämisehdotus luovutettiin tiistaina pormestari Timo P. Niemiselle. Tämän jälkeen esitys lähtee luottamushenkilökäsittelyyn.