Peli kovenee elintarvikealalla. Sopimusta ei ole syntynyt kovasta väännöstä huolimatta. Työnantaja on sitkeästi pitänyt kiinni lähinnä työaikoihin liittyvistä huononnuksista, joita työntekijöiden on mahdoton hyväksyä.
Työntekijät aloittivat tiistain ja keskiviikon välisenä yönä laillisen lakon, joka kestää ensi viikon tiistaihin, ellei sitä ennen saada sopua aikaan. Lakko koskee reilua 70 tuotantolaitosta maan eri puolilla.
Jos sopua ei löydy, SEL:n rajoitettu lakko laajenee totaalilakoksi, jonka kestoajasta ei ole päätöksiä.
Meijeriala on jäämässä lakon ulkopuolelle, sillä hylätty sovintoesitys sisälsi työntekijäliiton meijerialalle ajamat parannukset. Sitä vastoin leipomoissa ja liha-alalla ei ole löytynyt yhteisymmärrystä ennen muuta työaikaan liittyvistä kiistoista. Työtä halutaan teettää lauantaisin nykyistä halvemmalla, osittain ”vapaaehtoisuuden” pohjalta.
Varsinkin pienemmillä työpaikoilla ”vapaaehtoisuus” on varsin suhteellinen käsite. Työntekijä arvelevat aiheellisesti, että varsin helposti se muuttuu työnantajien saneluksi.
Työantajien rintama alkoi keskiviikkona rakoilla, kun maitoalan jätti Valio ilmoitti tehneensä yrityskohtaisen sopimuksen luottamusmiesten kanssa. Valiota seurasivat kohta Arla Ingman ja Hämeenlinnan Osuusmeijeri.
Jo aiemminhan myös työantajaliiton julistama työsulku mureni, kun työnantajien enemmistö alkoi livetä rintamasta.
Työnantajapuolen hermostuneisuutta osoittaa myös se, että HK Ruokatalon Forssan tehtailla on ryhdytty yllyttämään työntekijöitä rikkurointiin. Tällainen on varsin harkitsematonta toimintaa, jolla voi olla seurannaisvaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen senkin jälkeen, kun työriidassa on sopu löytynyt.