Pitkälti selittelyn tasolle jäi hallituksen vastaus Heinolan reumasairaalan lopettamisesta tehtyyn välikysymykseen. Kokoomuslainen peruspalveluministeri Paula Risikko pyyteli eri tahoilta tekopyhään sävyyn anteeksi sitä, että niin monet joutuvat kärsimään. Itse reumasairaalalle ministeri ei tukea luvannut. Hallituksen mielestä sitä ei ole syytä ryhtyä pelastamaan
Vielä olisi mahdollista tehdä paljonkin, jos vain haluja olisi. Hyvä kokemukset ja ammattitaitoinen henkilökunta pystyivät takaamaan Heinolassa erinomaisen hoidon nimenomaan lapsille ja nuorille. Nyt hoidon katkeamisella aiheutetaan paljon inhimillistä kärsimystä lukemattomille konkurssiin täysin syyttömille potilaille. Kärsijöitä ovat myös sairaalan henkilökunta ja muutoinkin talousongelmien kanssa kamppaileva Heinolan kaupunki.
Vaikka hallitus yrittää kiemurrella itseään irti osallisuudesta Reumasairaalan konkurssiin, niin ainakin välillisesti se on syypää tilanteeseen. Reuman tapaus kertoo raadollisesti sen, mitä seuraa siitä, kun terveydenhuollossa tuottavuus syrjäyttää vaikuttavuuden ja kilpailutus yhteiskunnallisen ohjauksen.
Peruspalveluministerikin sentään myöntää, että kaiken takana on Kansaneläkelaitoksen kilpailutus, jonka Reumasäätiön sairaala hävisi. Kelan ei kuitenkaan välttämättä olisi tarvinnut kilpailuttaa sairaalan toimintaa lainkaan, koska sillä on omistajana ehdoton enemmistö sairaalassa ja sen hallinnossa.
Reumasairaiden hoidon taso tuskin ainakaan nousee Heinolan sairaalaan lopettamisen myötä, mutta melko varmasti alasajon seurauksena todennäköistä on, että hoito maksaa aiempaa enemmän myös yhteiskunnalle.