Paperiliitto ja Metsäteollisuus valmistelevat jo seuraavaa sopimusta
Tampere-talosta käynnistyi maanantaina tiedostustilaisuuksien sarja, jossa Ahonen ja Metsäteollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Jari Forss esittelevät työntekijöille paperiteollisuuden uutta työehtosopimusta. Tiistaina vuorossa on Oulu ja keskiviikkona Kuusankoski.
Kenttäkierroksen viesti kuuluu, että nyt työnantaja- ja työntekijäpuolet yhdessä käynnistivät paperiteollisuuden työehtosopimuksen sisällön ja neuvottelukulttuurin uudistamisen.
Konkreettisesti liitot sopivat muun muassa työaikapankista, jonne työntekijät voivat työnantajan kanssa sopien säilöä työaikaa ruuhka-aikoina ja korvaavasta työstä osittaisen työkyvyttömyyden tilanteissa.
Maaliskuun lopulla syntynyt kaksivuotinen neuvottelutulos pitää sisällään ensimmäiseksi vuodeksi 0,5 prosentin korotuksen palkkoihin toukokuun alusta.
Työllistymiseen tukea
Tällä kierroksella Paperiliitto piti rahan sijasta ykkösasiana Ahosen mukaan alan toimintaedellytysten parantamista.
Ahonen toivoi, että valtiovaltakin osallistuisi yleisten toimintaedellytysten parantamiseen luomalla metsäteollisuudelle nykyistä paremmat kilpailuasemat. Hän viittasi sähköveroon, jota kilpailijamailla ei ole.
Alan sisäisiä toimintaedellytyksiä parannetaan lähikuukausina ahkeroivissa kuudessa työryhmässä, joiden asettamisesta sovittiin neuvotteluissa.
Yksi työryhmistä miettii työllistymisen edistämistä. Ahonen viittaa Varkaudessa kahden lehtipaperikoneen lakkauttamisen vuoksi käynnistyvään yhteistoimintamenettelyyn.
– Näihin rakennemuutostilanteisiin liittyen nyt käydään työryhmässä läpi niitä tukitoimia, joilla työntekijä saadaan työstä työhön. Tarvittavaa uudelleenkoulutusta ja muuta yritykset olisivat tukemassa kustannuspuolella.
Ahonen uskoo, että yritykset osallistuvat tähän tukemiseen jatkossa entistä enemmän.
Työaikamallit
Työryhmissä pohditaan myös muun muassa työehtosopimuksen luettavuus- ja rakennekysymyksiä. Yksi työryhmä etsii nykyistä joustavampia työaikoja kunnossapitoon.
Myös työaikamallien monipuolistaminen ja työaikakäytännöt siirrettiin työryhmään.
Tällä hetkellä 60 prosenttia työntekijöistä tekee keskeytymätöntä vuorotyötä.
– Selvitämme, pystyisikö muunlaisella kiertomallilla keventämään työntekijöiden vuorotyötä, Ahonen kertoo. Yhdenlaisesta lyhytkiertomallista on jo sovittu, mutta työryhmä miettii nyt lisämalleja.
Paperin työehtosopimus perustuu entistä enemmän paikalliseen sopimiseen. Työaika on keskeisin asia, josta sovitaan paikallisesti.
Myös palkoista on jo vuosikymmeniä sovittu paikallisesti. Palkkataulukolla määritellään vain alin palkka. Paikallisen sopimisen kautta palkkakehitys on ollut hidasta siellä, missä konekanta on vanhaa, ja nopeaa tehtailla, joissa on investoitu paljon. Palkkaerot äärilaidoilla ovat Ahosen arvion mukaan noin 30 prosenttia.
Ensimmäisenä työryhmistä valmistunee kunnossapito, ja muistakin on tarkoitus saada ainakin väliraportti syksyn mittaan. Ja kun työryhmässä syntyy yksimielisyys, ratkaisu sovitaan heti käyttöön otettavaksi osana tessiä.
Positiivinen viesti
Kehittämisohjelman tarkoitus Jari Forssin mukaan on, että ala saa selkeän työehtosopimuksen, jossa ei tule tulkintaongelmia.
– Se on edellytys, jos paikallista sopimista halutaan lisätä.
Forss korosti tehokkuuden ja kilpailukyvyn lisäämistä. Hän piti keskeisenä tavoitteena valtiovallan tavoittelemaa työurien pidentämistä.
Forss totesi Tampereella, että Metsäteollisuus haluaa viedä eteenpäin positiivista viestiä siitä, että se pystyy sopimaan työehdoista ilman ulkopuolista apua.
– Tämä luo myös uskoa alan tulevaisuuteen, hän totesi.