Leena Virtanen, Irene Friman, Tarja Sillanpää, Sirpa Borodavkin, Sanna Siira, Jaana Mustalahti, Marja Eskelinen ja Arja Lauramo hytisevät, mutta hymyilevät.
Hymy tarkoittaa, että lakkovahdeilla on yhteishenki kova, hytinä sitä, että Fazerin Vaaralan tehtaiden pääportti on tuulisella paikalla.
Makeistehtaalla tavataan tehdä töitä kolmessa vuorossa ympäri vuorokauden. Tänään, huomenna ja ylihuomenna Suomen Elintarviketyöläisten liiton jäseniä nähdään vain tehtaan portilla, lakkovahtina. Yöaikaankin.
Elintarvikealan työnantajaliitto ETL:n ajama työaikamalli 10 tunnin työpäivineen ja 50 tunnin työviikkoineen on Fazerilan Makeistehtaan pääluottamusmies Arja Lauramon mukaan pöyristyttänyt törkeydellään makeistehtaan väen.
Liikaa loppuunajettuja
– Olemmekin lakossa, koska työnantaja haluaa teettää meillä työt vielä nykyistä epäinhimillisempinä aikoina. Työnantajan tarjoamassa mallissa lauantait ja sunnuntait olisivat aivan samanlaisia työpäiviä kuin arkipäivät, kuvaa Lauramo.
– Alalla ollaan törmätty aivan liikaa tapauksiin, joissa ihminen on työtaakalla ajettu loppuun, perustelee lakkoon yhtymistään trukinkuljettaja Tapani Jokinen muutaman sadan metrin päässä, Valion Vaaralan tehtaan portilla.
Taistelutahto on kova. Me emme suostu heikennyksiin, vakuutetaan molemmilla pääporteilla.
–Työnantaja sanoo SEL:n vääristelevän asiaa, kun se väittää työntekijöiden olevan heidän esityksessään menettämässä ylityökorvaukset, tuohtuu Lauramo.
Maksetaan ylityökorvaukset varmaan kun lakikin sitä vaatii, mutta ne maksetaan vasta, kun työaika ylittyy työnantajan mallin mukaiset työajat. Siinähän on 10:nkin tunnin työpäivä mahdollinen.
Ikävä kärkisija
Lauramon ja Valion tehtaan portilla vahdissa olleiden Jokisen ja Juha Pokan mukaan ETL on ajamassa alalle työaikamallia, jossa töitä tehdään silloin, kun se on työnantajalle edullisinta.
– Se merkitsisi makeistehtaalla sitä, että keväällä kysynnän ollessa matalaa tehdään lyhyitä päiviä ja kesällä taas painettaisiin töitä niin kauan kuin työnantaja vaatii, sanoo Lauramo.
– Me emme halua semmoista. Meillä on ihan tarpeeksi vaikeata muutenkin, puuskahtaa Lauramo. Hän muistuttaa mistä elintarvikealalla työskentelevät löytyvät sairauspoissaoloista ja työtapaturmista kertovissa tilastoissa.
– Kärjessä me siellä ollaan.
Työtahdin määrää muun muassa sulatejuuston valmistukseen keskittyneellä Valion Vaaralan tehtaalla paljolti suhdanteet Venäjän kaupassa. Jos viikolla ei sieltä tulevaa kysyntää pystytä tyydyttämään, tehdään viikonloppu töitä.
Rahasta ei taida olla kysymys
Tapani Jokinen ihmettelee työnantajan asennetta. Hän ymmärtäisi sen puolen tiukkaa asennetta paremmin, jos SEL olisi vaatimassa merkittäviä palkankorotuksia.
– Palkkavaatimuksemme ovat varsin vaatimattomia. Rahasta tässä ei välttämättä taidakaan olla kysymys.
Valion portilla on lakkopäivä ollut rauhallinen. Juha Pokan mukaan muutama työhaluinen on portista livahtanut, ei kuitenkaan liiton jäseniä.
– Tehtaalla on toki Meijeriliiton ihmisiä, mutta ihmettelemme mitä he siellä voivat tehdä, kun kaikki 171 SEL:n jäsentä on poissa, sanoo Pokka.
– Siivoamaan heidät kai on pantu, kun tuotanto ei ole päällä.
Leipomosta rikkurileipää
Makeistehtaan portilla on lakkovahdeilla ollut buuattavaa. Makeistehtaalla työt seisovat ja suklaa hihnoilla liiku, mutta naapuriin Fazer Leipomoon rikkureita on nähty menevän.
– Meidänkin puolelta sinne on värvätty järjestäytymättömiä. Saimme muutamaan perumaan aikeensa, mutta emme kaikkia.
Rikkurileipää ovat myös leipomassa ylemmät toimihenkilöt.
– Niissä on tikkuja, varoittaa Lauramo. Niin voi käydä kun ”kädettömät tekee kädellisten töitä”.