Hallitus paketoi tiukasti uusiutuvan energian lisäämisen ja ydinvoiman rakentamisen toisiinsa. ”Risupaketilla” hallitus oikeuttaa omasta mielestään sen, että maahan voidaan rakentaa lisää ydinvoimaloita, vaikka Olkiluoto kolmosen valmistumisesta kenelläkään ei ole tarkkaa tietoa.
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) vakuutti muiden ministereiden myötäilemänä tuoreeltaan, että risupaketilla korvataan jo yksistään vähintäänkin kolmen ydinvoimalan tuottama energia. Jos näin on, niin mihin niitä uusia ydinvoimaloita enää tarvitaan?
Sähkön kulutuksen kasvusta ei löydy yksimielisyyttä. Energiavaltaisen metsäteollisuuden viime vuosien alasajot ovat selvästi leikanneet sähkön kulutusta. Säästöillä ja uudella energiatehokkaammalla teknologialla on samansuuntainen vaikutus.
Hallituksen vakuuttelun mukaan uusiutuvan energian käytön lisääminen vie kohti vähäpäästöistä Suomea. Tavoite on sinänsä oikea, mutta ovatko kaikki käyttöön otettavat keinot oikeita tai edes oikeansuuntaisia? Onko ylipäätään järkevää ryhtyä käyttämään teollisuusmaisesti puuta polttoaineena? Turpeen poltonkin ekologisuudesta voidaan olla vähintään kahta mieltä.
Kuluttaja kaikki risupaketin kustantamiseen tarvittavat valtion tuet lopulta maksaa. Alkuvaiheessa rahaa kuluu kymmeniä miljoonia vuosittain ja kymmenen vuoden päästä yli 300 miljoonaa vuosittain.
Kuluttaja viime kädessä maksaa myös uudet ydinvoimalat, vaikka ydinvoimayhtiöt kuinka vakuuttelisivatkin, että ne pystyttävät laitokset itse hankkimallaan rahoituksella.
Oma kysymyksensä on, pystytäänkö lupaukset uusiutuvan energian lisäämisestä täyttämään. Risupaketissa ainakin osa on samoja täyttymättömiä lupauksia, joita annettiin jo, kun viidennen ydinvoimalan luvasta päätettiin. Metsänomistajille ja tuulimyllyjen rakentajille sitä vastoin on luvassa raha-automaatti.