Sademetsien raivaaminen palmuöljyn tuottamiseksi tuhoaa kodit. Jos kuten usein tapahtuu, öljyn tuottajayhtiö ei tarjoa asukkaille työtä, menettävät ihmiset myös toimeentulonsa. Gierens kertoo yhtiöiden tuoneen työvoimaa plantaaseille muualta.
Orangiksi ja punaisiin haalareihin pukeutuneet aktivistit valistivat tiistaina Turussa autoilijoita, että Neste Green -diesel ei olekaan ympäristöystävällistä
Vaikka sademetsien tuhoamista yritetään estää, Gierensin mukaan Malesian virkamiehistö on niin korruptoitunutta, että firmat saavat lähes vapaasti raivata ja polttaa metsiä sekä kuivata turvesoita.
Ympäristöjärjestö Greenpeace syyttää Neste Oilia harhaanjohtavasta mainonnasta, kun yhtiö väittää palmuöljyä sisältävän biodieselin olevan ympäristöystävällistä.
– Suoraan sanottuna fossiilinen diesel on palmuöljyä parempi vaihtoehto ympäristön kannalta, Gierens napauttaa.
Sademetsäalueiden raivaaminen hävittää Greenpeacen mukaan luonnon monimuotoisuutta, pahentaa ilmastonmuutosta ja aiheuttaa sosiaalisia konflikteja.
– Plantaaseja raivatessa vapautuu kasvihuonekaasuja niin paljon, että Indonesian kasvihuonepäästöt ovat metsäkadon takia tällä hetkellä maailman kolmanneksi suurimmat maailmassa.
– Biopolttoaineiden tarkoitus on vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä, mutta palmuöljydiesel päinvastoin lisää niitä, järjestö sanoo.
Neste pyrkii bioykköseksi maailmalla
Greenpeacen palmuöljykampanjoitsija Maija Suomela pitää vähintäänkin arveluttavina Neste Olin keinoja pyrkiä biopolttoaineiden suurimmaksi valmistajaksi maailmassa.
Neste Oil on investoinut palmuöljydieselin tuotantoon Singaporessa ja Rotterdamissa. Yhtiö tarvitsee 2,5 miljoonaa tonnia palmuöljyä vuosittain. Tämä nostaa sen suurimmaksi yksittäiseksi palmuöljyn käyttäjäksi.
Suomelan mukaan palmuöljylle on myös kotimaisia biopohjaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi ST1-jakeluasemille toimitetaan elintarviketeollisuuden tärkkelys- ja sokeripohjaisista jätteistä valmistettua etanolia. Myös havupuiden käyttöä polttoaineiden käyttöön on tutkittu.