Elintarvikealan työnantajat ovat ottamassa alan työehtokiistassa järeät aseet käyttöön. Työnantajaliitto (ETL) julisti kaikkiin liiton liha-alan jäsenyrityksiin työsulun juuri ennen vappua. Taustalla on se, että alan työehtosopimusneuvottelut ovat pahasti jumissa ja työntekijät uhkaavat lakolla.
Työnantajat ovat harvoin käyttäneet Suomessa työsulkua eli estäneet työntekijöiden työn teon. Viimeksi laajamittaisesti sitä käyttivät vuonna 2005 paperityönantajat. Silloin metsäteollisuuden työsulku kesti kuusi viikkoa. Työsulku on yhtä laillinen työtaistelutoimi kuin lakkokin.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos nakit ja lihapullat loppuvat kaupoista juuri vapun alla, niin syyttävä sormi osoittaa silloin työnantajiin. Jos näin pitkälle mennään vappuviikolla, niin toivottavasti valtajulkisuuskin silloin ymmärtää, mitä eroa on lakolla ja työsululla. Paperiteollisuuden työsulun aikana se unohtui monilta ja työntekijöitä syyllistettiin surutta työnantajien julistamasta työtaistelutoimesta.
Uhatessaan työsululla työnantajaliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen puhuu puhdasta propagandaa väittäessään, että Elintarviketyöläisten liitto (SEL) vaatisi 35–45 prosentin tasoisia palkankorotuksia. Työnantajaliitto itse haluaa rikkoa alan aiemmin sovitut työaikakäytännöt.
Työnantaja ajaa ”joustavuuden” nimissä jopa 10-tuntisia työpäiviä ja 6-päivistä työviikkoa. Työntekijöiden SEL on ilmoittanut, että se ei aio ETL:n masinoimaa työaikamallia hyväksyä. Kyse onkin suuresta periaatelinjauksesta. Työnantajien työaikamalli nimittäin veisi elintarvikealan takaisin viime vuosisadan alkuun eli aikaan ennen 8-tunnin työpäivää.