Unkarin parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen tulos oli odotettu. Populistinen oikeistopuolue Fidesz voitti, ja nykyinen hallituspuolue, sosialistit, kärsi murskatappion. Äärioikeiston Jobbik pääsi parlamenttiin, mutta tulos on sille hienoinen pettymys, koska se ei saanut tavoittelemaansa viidenneksen kannatusta.
Varsinainen yllättäjä oli LMP, runsas vuosi sitten perustettu eräänlainen vaihtoehtopuolue. Eurovaaleissa sen tulos oli 2,6 prosenttia, ja vielä viikko ennen sunnuntain vaaleja gallupit ennakoivat sille 3–4 prosentin kannatusta. Tulos oli 7,5 prosenttia äänistä, joka ylitti reilusti viiden prosentin äänikynnyksen.
Fidesz sai 52,7 prosenttia äänistä, +10,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2006. Sosialistit (MSZP) kadotti kannatuksestaan yli puolet ja sai 19,3 prosenttia (– 23,9). Jobbik jäi kolmanneksi 16,7 prosentin tuloksella. Maltilliset konservatiivit ja liberaalit jäivät parlamentin ulkopuolelle.
Vaihtoehtopuolue yllätti
Unkarin monimutkainen vaalijärjestelmä suosii puoluetta, joka kerää selvästi muita enemmän ääniä. Parlamentin 386 jäsenestä 176 valitaan enemmistövaalilla yhden ehdokkaan vaalipiireistä. Puoluelistoilta valitaan 152, ja lisäksi on 58 tasauspaikkaa.
Ensimmäisellä kierroksella ratkesi 265 paikan kohtalo. Fidesz sai niistä 206, sosialistit 28, Jobbik 26 ja LMP 5. Kuvaavaa järjestelmälle on, että Fidesz vei kaikki paikat (119) enemmistövaalipiireistä, joissa voittanut ehdokas sai yli puolet äänistä.
LMP (suomeksi: toisenlainen politiikka on mahdollista) on unkarilaisen politiikantutkijan Péter Tölgyessyn mukaan selvästi saanut ohjelmaansa vaikutteita Saksan vihreiltä ja vasemmistopuolue Linkeltä. LMP sai tuoreen arvion mukaan huomattavan osan äänistään sosialisteihin pettyneiltä vasemmistolaisilta äänestäjiltä.
Vaalien toinen kierros on 25. huhtikuuta.
Fidesz hallitsee yksin
Fideszin puheenjohtaja Viktor Orbán ilmoitti puolueen muodostavan yksin uuden hallituksen. Hän torjui kaiken yhteistyön äärioikeiston Jobbikin kanssa – jonka nousuun Orbán itse oikeistopopulistisella retoriikallaan on osasyyllinen.
Vaalijärjestelmän ansiosta Fidesz näyttää saavan parlamenttiin kahden kolmasosan enemmistön. Sen turvin puolue voi muun muassa muuttaa perustuslakia ja muita määräenemmistön vaativia lakeja.
Orbánin hallituksella ovat ratkottavanaan samat taloudelliset ongelmat, joihin sosialisti Ferenc Gyurcsányn hallitus vuonna 2009 kaatui ja jotka osin periytyvät jo Orbánin edelliseltä pääministerikaudelta vuosikymmenen takaa.
Fideszin poliittinen retoriikka, erilaisten lupausten jakaminen vähän kaikille, nosti monien kansalaisten odotukset korkealle. Lupausten lunastamisessa Orbánin hallitus on tiukoilla. Monet joutuvat pettymään.