Viikon kysymys
Ennakkotietojen mukaan elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) pyrki jättämään esityksensä ydinvoimaluvista tämän viikon torstaina. Pekkarinen on esittänyt toiveen, että hallituksen esitys asiasta olisi valmis ennen vappua.
Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Taisto Turusen mukaan tällä viikolla päätöksiä ei vielä ole luvassa.
Hallitus on visaisen kysymyksen edessä ydinvoimalapäätöstä tehdessään. Mikäli käsiteltävänä olisi vain yksi ydinvoimalahakemus, käsittely olisi huomattavasti yksinkertaisempaa. Nyt hakemuksia on kolme.
Jos kaikkia ydinvoimahakemuksia ei hyväksytä, millä kriteereillä nämä laitetaan tärkeysjärjestykseen, ylijohtaja Taisto Turunen?
– En tiedä, laitetaanko näitä tärkeysjärjestykseen millään kriteereillä. Ydinenergialaissa on muutama maininta siitä, mitä päätöstä tehtäessä pitää ottaa huomioon. Ensin pitää harkita laitoksen soveltuvuutta Suomen energiahuoltoon. Toinen on, että ympäristönäkökohdat on otettava huomioon. Kolmas kriteeri on, että pitää kiinnittää erityistä huomiota jätehuoltoon ja sen järjestämiseen. Näistä ei ole kuitenkaan sanottu laissa mitään absoluuttista, vaan se jää hallituksen harkinnan varaan. Eli kyse on yhteiskunnan kokonaisedun harkinnasta.
– Laista kuitenkin selviää, mitä lupahakemukselta vaaditaan. Hakemuksessa pitää olla kunnan myönteinen lausunto. Lisäksi tarvitaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) lausunto. Jos STUKin lausunto on kielteinen tai epäilevä, hakemusta ei oteta edes valtioneuvoston käsittelyyn. Nyt on käynyt niin, että kaikki kolme hakemusta ovat saaneet myönteisen lausunnon STUKilta. Loppujen lopuksi harkintavalta on varsin laaja, kun hallitus miettii lupaa.
Voivatko rannalle jääneet hakijat valittaa?
– Eivät voi. Valtioneuvoston periaatepäätöksistä ei voi valittaa.
Miksi näin on?
– Aikanaan on ajateltu, että koska hakemukset käyvät läpi erilaiset päätöksentekoprosessit kunnissa, niistä tehdään ympäristövaikutusten arvioinnit, ja niihin tulee Säteilyturvakeskuksen lausunnot ja eri ministeriöiden arviot, ei ole enää tarvetta sen monipuolisempaan käsittelyyn. On ajateltu, että tämä prosessi on niin laaja kuin se ikinä voi olla.
Kuinka pitkään ydinvoimalaluvat ovat voimassa?
– Tästä on olemassa vain yksi käytännön esimerkki, eikä sen takia mitään absoluuttista oikeuskäytäntöä ole muodostunut. Laissa ei ole mitään mainintaa siitä, kauanko luvat ovat voimassa. Prosessi etenee siten, että valtioneuvoston päätös on viipymättä esiteltävä eduskunnalle. Sitten on eduskunnan asia, kuinka kauan se käsittelee ydinvoimahakemusta. Kun eduskunnan päätös on tehty, ja se tulee valtioneuvostolle tiedoksi, todetaan, että periaatepäätös on voimassa viisi vuotta. Sinä aikana rakennuslupahakemuksen on saavuttava, jotta rakentaminen voidaan aloittaa.