Viime eduskuntavaalien alla poliittiseen sanastoon ilmestyi jakovara. Jakovara tarkoitti sitä, kuinka paljon seuraavan neljän vuoden aikana on mahdollista käyttää uutta rahaa.
Kolmessa vuodessa jakovara on kadonnut poliittisesta keskustelusta ja tilalle politiikan sanastoon on tullut kestävyysvaje. Jakovaran on väitetty sulaneen kansainvälisen finanssikriisin ja sitä seuranneen laman myötä. Mutta suurin syy jakovaran muuttumiseen kestävyysvajeeksi on ollut hallituksen kokoomuslainen veropolitiikka.
Kolme vuotta sitten vaalien alla valtiovarainministeriö arvioi, että veronkevennyksiin ja menolisäyksiin jakovaraa olisi noin kaksi miljardia euroa. Puolueet arvioivat yleisesti jakovaran olevan kolmesta neljään miljardia euroa. Sekin on pieni raha hallituksen veronkevennyksiin nähden.
Vanhasen ja Kataisen hallitus on keventänyt verotusta 6,5 miljardilla eurolla. Jos luvusta lasketaan pois verotuksen inflaatio- ja ansiotasokorjaukset, on veronkevennyksiä silti jaettu yli 4,2 miljardia euroa. Tämä on yli 1,5 miljardia enemmän kuin hallitusohjelmassa sovittiin.
Kestävyysvajeen nimissä valtiovarainministeri Jyrki Katainen on vaatinut julkista taloutta dieetille. Silloin kun on selvästi ylipainoinen, laihduttaminen on terveellistä. Perusturva, jolla ei tule toimeen, ylisuuret päiväkotiryhmät ja peruskoulun luokat tai vaikkapa pitkät jonot terveyskeskuksiin kuitenkin osoittavat, että jo nyt julkinen puoli on liian ohut.
Jos jo valmiiksi laiha alkaa entisestään laihduttaa, voi seurauksena olla vakava sairaus nimeltä anoreksia. Kataisen uusliberalistisen dieetin seuraukset ovat yhtä tuhoisat.
Edellisen laman jälkeisten leikkausten epikriisistä voi lukea tuloerojen räjähtämistä, köyhyyden lisääntymistä, pitkäaikaistyöttömyyden kasvua ja syrjäytymistä. Tähän suomalaisella yhteiskunnalla ei ole enää varaa.
Kestävyysvajetta ei paranneta leikkaamalla vaan panostamalla veropohjan laajentamiseen ja työllisyyden parantamiseen. Kestävyysvajetta ei saada ikinä paikattua, jos nuoret valmistuvat suoraan koulusta kortistoon ja eivät pääse koskaan kunnolla kiinni työelämään. Pysyvän massatyöttömyyden olosuhteissa rajutkaan leikkaukset eivät auta.
Nuorille työttömille on annettava työllisyys- ja koulutustakuu. Ammattikoulutetulle nuorelle pitää taata oikea työ ja oikea palkka kolmessa kuukaudessa. Ammatillista koulutusta vailla olevalle nuorelle pitää taata opiskelupaikka kolmessa kuukaudessa.
Suomeen pitää luoda elvytystä jatkamalla uusia työpaikkoja. Uusia työpaikkoja ei luoda nojaamalla vanhaan ja rakentamalla ydinvoimaloita. Pitää nähdä, mistä tulevaisuuden työpaikat syntyvät.
Työpaikat syntyvät teollisuudessa panostamalla uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseen, rakentamalla biopolttoainelaitoksia paperitehtaiden rinnalle ja olemalla edelläkävijä tuulivoimateknologiassa. Työpaikat syntyvät palvelualoille, joissa rakennetaan kestävää taloudellista kasvua.
Uhkaavan kestävyysvajeen vuoksi Suomella ei ole varaa nojata vanhoihin keinoihin.
Kirjoittaja on Vasemmistoliiton puheenjohtaja.