– Ministeri on täysin kykenemätön hoitamaan tehtäväänsä, arvioi Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie haaksirikkoon päättyneiden, Yleisradion rahoitusta koskeneiden neuvottelujen jälkeen torstaina iltapäivällä.
Lapintie tarkoittaa viestintäministeri Suvi Lindéniä (kok.), joka viime viikolla keskeytti yllättäen mediamaksun valmistelun Ylen rahoituksen pohjaksi. Mediamaksu perustui vuosi sitten valmistuneeseen Mika Lintilän (kesk.) johtaman parlamentaarisen työryhmän esitykseen.
– Todella huonoa valmistelua, Lapintie määritteli eduskuntaryhmien puheenjohtajien kokouksen jälkeen. Hänestä Yle-rahoituksen vaiheet osoittavat ylipäätään sen, että porvarihallitus on sangen kyvytön toimimaan.
Vaalien jälkeen palataan asiaan
Eduskuntaryhmien puheenjohtajat joutuivat siirtämään ratkaisua Yleisradion rahoituksesta ja hallinnosta ensi vuoteen, käytännössä ensi kevään eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan, koska eivät löytäneet siitä yksimielisyyttä vieläkään. Samanmielinen kokous pidettiin jo viime torstaina.
– Uutta viisautta ei löytynyt viikonlopun aikana, kokouksen koolle kutsunut keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli sanoi kokouksen jälkeen. Kysyttäessä Lindénin toiminnasta Kalli viittasi aiemmin sanomaansa: Sopan pohja oli Lindénin ulostulo viime viikolla, jossa tänä sanoi, ettei voi esittää mediamaksumallia hallitukselle.
Kristillisdemokraattien Bjarne Kallis arvioi, että hallitus olisi saanut alkuperäisen esityksen läpi eduskunnassa, jos olisi sen sinne tuonut. Ajatukselle nyökyttelivät muutkin opposition puheenjohtajat.
Lupamaksujen maksaminen jatkuu
Eduskuntaryhmät edellyttävät yhteisessä julkilausumassaan, että Ylen rahoituksen uusi muoto on selvillä vuonna 2011. Siihen asti rahoitus perustuu nykykäytäntöön eli televisiolupamaksuun. Puheenjohtajat korostivat myös sitä, että Ylen toimintaedellytykset tulee turvata. Sen rahoituksen taso tulee olla veroineen 480 miljoonaa euroa vuodessa.
Pakollisen asuntokuntakohtaisen Yle-maksun vastustus kasvoi viime viikkoina, kun ministeri Lindén veti esityksen pois. Nyt eduskuntaryhmistä useimmat ovat hajonneet asiassa eli niiden sisällä osa kansanedustajista on mediamaksun kannalla, osa kannattaa Ylen rahoittamista valtion budjetista. Vain ruotsalaisten Ulla-Maj Wideroos sanoi ryhmänsä olevan mediamaksun takana. Vasemmistoliiton Lapintie esitti budjettirahoitteista rahastomallia.
SDP:n Eero Heinäluoman mukaan hänen ryhmänsä on budjettirahoituksen kannalla, mutta pitkäjänteisesti. Kuuden vuoden jänne olisi hänestä sopiva rahasta päätettäessä.
Hallituksen ohjeiden mukaan
Ministeri Lindén totesi myöhemmin iltapäivällä omassa tiedotustilaisuudessaan, että ministeriö jatkaa useiden rahoitus- ja hallintomallien valmistelua. Hän näki toimineensa hallituksen valtuutuksen mukaisesti, kun veti viikko sitten niin sanotun mediamaksumallin pois valmistelusta, koska hallitus oli edellyttänyt Yle-ratkaisulle laajaa kannatusta.
Asia olisi hänestä ollut toisin, jos kyse olisi ollut hallituksen esityksestä. Nyt kuitenkin toimittiin parlamentaarisen työryhmän esityksen pohjalta.