SAK on tyytymätön hallituksen elvytyspolitiikkaan. Järjestö vaatii työvoimapolitiikkaan sataa lisämiljoonaa.
– Myös koulutusmäärärahoja pitäisi lisätä 50-100 miljoonalla, SAK:n pääekonomisti Olli Koski vaati järjestönsä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
SAK julkisti maanantaina kymmenen tavoitetta työllisyyden parantamiseksi. Järjestön mukaan taantumassa on menetetty 80 000 työpaikkaa ja määrä uhkaa kaksinkertaistua.
– 90-luvun lama opetti, että työttömyyden nousua on torjuttava kaikin keinoin. Nykyisessä elvytyksessä aktiivinen työvoimapolitiikka on kuitenkin lähes täysin lainlyöty, Koski sanoi.
Hänen mukaansa työvoimapolitiikan määrärahoja jopa vähennettiin vuoden 2009 talousarviossa, vaikka jo edellisenä kesänä nähtiin, että vaikeuksia oli tulossa.
– Nyt olemme nousuvuoden 2008 tasolla.
SAK edellyttää kurssin kääntämistä rajusti.
– Työvoimapolitiikan rahoitus on sidottava työttömyyskehitykseen. Sen pitää kasvaa samalla, kun työttömyyskin kasvaa, Koski vaati.
Perälauta loisi työpaikkoja
Rankin SAK:n vaatimuksista oli uusi perälauta, jossa työvoimapolitiikan toimenpiteiden piirissä olevalle annettaisiin tietyn määräajan sisällä takuu työpaikasta.
– Se olisi tuettua työllistämistä. Vaikka se maksaisikin, se olisi parempi kuin että ihmiset jäisivät pois työmarkkinoilta, SAK:n koulutus- ja työvoima-asioiden päällikkö Saana Siekkinen totesi.
SAK vaatii myös esimerkiksi ammatillisessa koulutuksessa olevien nuorten opiskeluoikeuden jatkamista vuodella tänä ja ensi vuonna, jotta nuoret välttäisivät työttömyyden.
– Aikuisten ammatillista lisäkoulutustakin pitää lisätä ja vähän koulutettuja kannustaa koulutukseen, Siekkinen sanoi.
Konsensuksen koetinkivi
Myös STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää esitti maanantaina aktiivista työvoimapolitiikkaa työttömyyden torjumiseksi.
Mäenpään mielestä Suomella ei ole varaa missään oloissa jättää työttömiä, varsinkaan nuoria työttömiä, heitteille.
STTK on Mäenpään mukaan työttömyyden lisäksi erityisen huolissaan julkisen talouden vajeesta ja tulevan kasvun ”eväistä, jotka eivät voi olla samoja kuin 90-luvun lamassa”.
Mäenpää kertoi olevansa tyytyväinen hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteiseen valmisteluun talouskasvun ja työllisyyden toimenpideohjelmasta.
– Kyse ei ole paluusta tupoon, vaan yritys edetä yhteistyössä vastakkainasettelun sijaan.
Mäenpää kuvasi hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yritystä konsensuksen koetinkiveksi.
– Jos onnistumme tässä, se on hyväksi kaikille osapuolille.