Vertauksia 1930-luvun oikeistokomentoon käytetään ehkä joskus turhankin herkästi, kun halutaan korostaa tilanteen dramaattisuutta. Juuri nyt vertaus ei ole liioittelua.
AKT:n satamalakkoa on murrettu monilla paikkakunnilla ulkopuolisten rikkurien voimin. Torstaina Kotkassa satakunta lakkolaista yritti turhaan estää satamaoperaattori Multi-Linkiä käynnistämästä töitä esimiesten ja pikakoulutettujen ahtaajien voimin. Tähän on tultu: 75-prosenttisesti venäläisomisteinen yhtiö murtaa suomalaista lakkoa.
Järjestäytynyt toiminta lakon murtamiseksi on Suomessa todella poikkeuksellista. Historiasta vastaavaa saa hakea lähes 90 vuoden takaa. 1920-luvulla työnantajat perustivat lakkoja murtamaan Vientirauha-nimisen järjestön, jota johti ensin Lapuan liikkeessä ja sitten IKL:ssä toiminut Martti Pihkala. Yksi Vientirauhan asiamiehistä oli Lapuan liikkeen johtaja Vihtori Kosola.
1920-luvulla työnantajat perustivat lakkoja murtamaan Vientirauha-nimisen järjestön, jota johti ensin Lapuan liikkeessä ja sitten IKL:ssä toiminut Martti Pihkala.
Nyt rikkureita on värvätty verkkoyhteisö Facebookissa.
Palkansaajien ajaminen toisiaan vastaan on työnantajien taktiikkaa. Milloin paperityöläisten, milloin ahtaajien palkkoja verrataan sairaanhoitajien ansioihin ikään kuin teollisuus maksaisi hoitajille tai opettajille sen, minkä omat työntekijät jättävät vaatimatta. Nyt on ahtaajien vuoro joutua loanheiton kohteeksi.
Kaikki lienevät samaa mieltä siitä, että kaksi viikkoa kestänyt ahtaajien lakko on saatava loppumaan nopeasti ja vienti uudelleen käyntiin. Ratkaisun on kuitenkin löydyttävä neuvottelujen kautta ja silloin tilanteesta ovat vastuussa AKT:n lisäksi satamaoperaattorit ja EK. Rikkurityövoiman käyttö vain kärjistää tilannetta ja vaikeuttaa sopimukseen pääsyä.
Työnantajat ovat halunneet romuttaa sopimusyhteiskuntaa ja jatkavat valitsemallaan linjalla. SAK ilmoitti torstaina harkitsevansa yhdessä jäsenliittojensa kanssa tukitoimia ahtaajille, jos työnantajien tapa toimia leviää.
Ammattiyhdistysliikkeen kannalta ollaan äärimmäisessä tilanteessa, joten SAK:n kanta on vähintäänkin odotettu, oikea ja kohtuullinen.