Pahimmat uhkakuvat Suomen talouden syöksykierteestä taantuman seurauksena ovat osoittautumassa liioitteluksi. Taloustaantuman, tai kutsutaanko sitä lamaksi, seurauksena työttömyys kuitenkin edelleen kasvaa, vaikka talouden kääntymisestä nousuun onkin jo merkkejä.
Tuoreen työmarkkinakeskusjärjestöjen yhteisen selvityksen mukaan taloustaantuma ei kuitenkaan näytä aiheuttavan Suomelle niin vakavia vaurioita kuin on pelätty. Suurin osa yrityksistä uskoo selviytyvänsä lamasta, vaikka se vielä pitkittyisi. Sama on tilanne myös julkisen sektorin organisaatioissa. Kyselyyn vastanneet yritykset ja julkiset organisaatiot työllistivät yhteensä 677 000 ihmistä, joten otos on aika edustava.
Tilanne onkin mielenkiintoinen, sillä samaan aikaan kun yritysmaailma uskoo selviytyvänsä, niin hallitus kokoomuslaisen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen johdolla pelottelee vielä pahempaa olevan tulossa varsinkin, jos kaikki kansalaiset eivät nöyrästi taivu hallituksen kuriin ja ojennukseen.
Tilanne voisi nyt olla huonompi, jos yrityksissä olisi tosissaan painettu paniikkinappulaa. Selvityksen mukaan kolme neljäsosaa yrityksistä on kuitenkin pyrkinyt toimimaan yhteisymmärryksessä henkilöstönsä kanssa ja ottamaan heidät mukaan suunnittelemaan muutoksia. Pehmeämmillä keinoilla on pyritty pääsemään pahimman yli.
Kysely kertoi myös siitä – mikä voi tuntua hieman yllättävältäkin viime aikojen työurakeskustelun perusteella, että työelämän laadun ja työhyvinvoinnin pitkäjänteinen kehittäminen ovat lyöneet itsensä jo läpi suomalaisessa työelämässä.
Palkansaajapuolihan on jatkuvasti korostanut, että tällaiset panostukset ovat – nyt siis ihan tutkitusti – olleet yhteydessä yrityksen taloudelliseen menestykseen.