Vanhempi tutkija Markku Lehmus Palkansaajien tutkimuslaitoksesta kirjoittaa laitoksen blogissa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ”viisastenkivien” joutuneen uuteen arvioon.
IMF:n pääekonomisti Olivier J. Blanchard yhdessä järjestön kahden ekonomistin kanssa julkaisi viime kuussa keskustelualoitteen, jonka keskiössä oli ehdotus inflaatiotavoitteen nostamisesta kahdesta jopa neljään prosenttiin.
Vähän sen jälkeen valuuttarahaston sarjassa ilmestyi järjestön tutkijoiden kirjoitus , jossa päädyttiin siihen, että ”verot ja muut pääomaliikkeisiin kohdistuvat rajoitukset voivat olla hyödyllisiä, ja ne kuuluvat osaltaan politiikantekijöiden työkalupakkiin”.
”Voidaan jopa sanoa, että ne kyseenalaistavat Kansainvälisen valuuttarahaston aiemmin omaksumat talous- ja rahapolitiikan perustotuudet, eräänlaiset järjestön viisastenkivet, joihin sen politiikkasuositukset ja toiminta ovat vuosikymmeniä nojanneet”, Markku Lehmus luonnehtii kahta kirjoitusta.
EKP vahtii kahden prosentin tavoitetta
Inflaatiotavoitteen uusi arvio on radikaali ainakin Euroopassa, jossa Euroopan Keskuspankki pitää tiukasti kiinni kahden prosentin tavoitteesta. Nyt Blanchardin ja hänen kollegoidensa raportti väittää, että korkeampi keskimääräinen inflaatio ja samalla korkeampi nimellinen korkotaso kriisin puhjetessa lisäisivät keskuspankkien pelivaraa laskea korkoja. Se taas pienentäisi tuotannon putoamista ja vähentäisi työttömyyden kasvua.
Ajatus pääomaliikkeiden rajoittamisesta on vielä yllättävämpi, koska IMF on perinteisesti tunnettu pääomaliikkeiden kontrolloinnin vastustajana. Vielä viime vuoden marraskuussa IMF:n johtaja Dominique Strauss-Kahn ei hyväksynyt Brasilian hallituksen aikeita padota maahan vyöryviä spekulatiivisia rahavirtoja.
Nyt IMF:n mukaan huolellisesti suunniteltu pääomaliikkeiden kontrollointi kuitenkin täydentäisi hyödyllisellä tavalla muita politiikan keinoja. Raportti myös todistaa, että pääomaliikkeitä kontrolloineet kehittyvät maat kärsivät muita vähemmän kuluneen kriisin seurauksista.