Samaan aikaan kun maan hallitus miettii tuottavuuden kasvattamista, punavihreissä piireissä kehitellään aivan päinvastaista ajattelua: talouden hallittua supistamista.
Keski-Euroopasta tänä talvena Suomeen rantautuneen degrowth-liikkeen tavoitteena on sellainen talousjärjestelmä, joka on ekologisesti kestävä ja sosiaalisesti oikeudenmukainen. Nykyinen kasvutalous ei ole kumpaakaan.
– Degrowth-taloudella tarkoitetaan muun muassa ympäristön ja luonnonvarojen talouskasvulle asettamien rajojen tunnistamista ja pyrkimystä pois siitä sokeasta uskosta, että talouskasvu ja hyvinvointi liittyvät yhteen, tamperelainen sosiologi, degrowth-liikkeen kannattaja Marko Ulvila sanoo.
Anti-kapitalistinen järjestelmä ?
Liikkeen teoreetikoiden kehittelyissä lähtökohtana on anti-kapitalistinen talousjärjestelmä, mutta monet katsovat, että degrowth sopii kapitalismiinkin.
Kasvukriittisyyden lähtökohta on Marko Ulvilan mielestä selvä: kasvutalouden vaatima tuhlaus on suoraan pois tulevilta sukupolvilta.
– Esimerkiksi jokainen nyt poltettu öljylitra on tulevien sukupolvien ruokapöydästä pois. Eli jos ymmärtää, miten riippuvainen nykyinen ruokataloutemme on fossiilisista polttoaineista, niin asiassa ei pitäisi olla mitään epäselvää, Ulvila sanoo.
Laaja raportti degrowth-liikkeestä on luettavissa Kansan Uutisten Viikkolehdestä, joka ilmestyi 12.3. 2010. Jutussa asiaa kommentoivat myös muun muassa Esko Seppänen ja Pekka Sauramo.
Samassa lehdessä kerrotaan myös yhteiskunnallisten ajatushautomoiden julkaisemasta pamfletista Yltäkylläisten pidot. Siinäkin hahmotellaan hyvinvointia ja kukoistusta ilman talouskasvua: yltakyllaistenpidot.blogspot.com