Viimeinen sana
Joskus on äärimmäisen inspiroivaa lukea kahta tekstiä rinnakkain. Mitä tapahtuu todella, aukeaa kunnolla vasta risti- tai kaksoisvalotuksessa.
Parasta juuri nyt on historioitsija Markku Kuisman häikäisevän nerokas tietokirjan ja pamfletin yhdistelmä Rosvoparonien paluu (Siltala), jossa monen yrityshistorian kirjoittaja pääsee sanomaan suoraan, mitä ajattelee 2000-luvun alun ahneuden ajasta ja sitä puoliuskonnollisen sokeasti palvelleista neropateista. Heistä ensimmäinen vertaistensa joukossa Suomessa on tietenkin pankkiiri Björn Wahlroos, joka viime syksynä ihasteli julkisestikin talouskriisin luomia mahdollisuuksia itselleen ja kaltaisilleen.
Samaan aikaan Kuisman kirjan kanssa silmiin osui Markku Saksan juttu Soros on nyt euron kimpussa Taloussanomista. Juttu pohjautuu maailmanlaajuisen finanssipääoman pää-äänenkannattajan Wall Street Journalin kirjoitukseen, jossa kerrotaan suurkeinottelija George Sorosin ja muutamien pankkiirien Manhattanilla järjestämistä ”ideapäivällisistä.”
Kestävätkö yhteiskunnat ja niitä koossa pitävä moraali särkymättä uudenlaisen superrikkaiden kastin?
Maailmantalouden kriisiin ajaneen Wall Streetin pelimiehet olivat sopineet keskenään, että nyt järjestetään kunnon peli. Kreikan holtittomuus on heikentänyt eurotaloutta, joten nyt ryhdytään hyökkäämään euroa vastaan ottamalla jättiläismäisiä euromääräisiä lainoja, jotka myydään markkinoille. Eurotulva synnyttää ylitarjontaa, euron kurssi laskee ja herrojen lainat halpenevat. Lopulta kutistuneet lainat maksetaan takaisin ja pankista kävellään ulos miljoonia rikkaampina.
Markku Kuisma pohtii kirjassaan, että ainakin yksi Brysselissä kirjoitettu skenaario on osoittautunut elinvoimaiseksi. Tämän skenaarion mukaan globaali kapitalismi synnyttää jatkuvan muutosliikkeen, joka rikkoo kaikki vanhat suhteet ja häpäisee kaiken pyhänä pidetyn.
Kyseessä on tietysti Karl Marxin ja Friedrich Engelsin Kommunistisen puolueen manifesti, joka kuvaa paremmin nykyhetkeä kuin syntymävuottaan 1848.
Kuisma esittää haastavan kysymyksen: Kestävätkö yhteiskunnat ja niitä koossa pitävä moraali särkymättä uudenlaisen superrikkaiden kastin?
Kastin synnytti Neuvostoliiton romahduksen jälkeen irti päässyt turbokapitalismi. Nykypäivän rosvoparonit saivat vapaasti mellastaa, kunnes seinä tuli toissa vuonna vastaan. Sen jälkeen vannottiin pyhästi, ettei vanhaan menoon ole paluuta, vaan keinottelulle asetetaan rajat.
Nyt syytetään ahtaajia Suomen talouden tuhoamisesta. Syyttäjinä istuvat ne, jotka vielä äsken todistelivat talouskriisin synnyttäneiden ylisuurten bonusten ja palkkioiden siunauksellisuutta. Todellista tuhoa tehneet suunnittelevat jo uusia liikkeitä ideapäivällisillään.