Nuorten työllisyystilanne on heikentynyt dramaattisesti. Valtiovarainministeriön kansantalousosastolla laaditun selvityksen mukaan 15–24 -vuotiaiden työttömyysaste viime vuoden viimeisellä neljänneksellä oli 20,3 prosenttia. Tänä vuonna sen arvioidaan nousevan 24:ään.
Eilen julkistetun selvityksen perusteella hallituksella ei ole uusia näkemyksiä nuorten työllisyystilanteen parantamiseksi. Luvassa on palkkatukea yksityiselle sektorille, työllistämisseteleitä ja ehkä lisää velvoittavuutta sosiaaliturvan saamisessa. Hallitus antaa suoraa ja epäsuoraa tukea yksityisille yrityksille, jotta nämä työllistävät nuoria, ja varmistaa kepillä, että hommiin myös mennään.
Nyt ollaan myös ottamassa oppia Tanskasta, jossa koulupudokkaisiin otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä ja heidät ohjataan eri toimenpiteiden piiriin. Eduskunnassa käsiteltävänä oleva uudistus vaikuttaa perustellulta. Ei ole kenenkään etu, että koulunpenkiltä siirrytään suoraan työttömyyskortistoon.
Suomessa ollaan huomattavan neuvottomia työttömyyden suhteen. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Seija Ilmakunnas totesi äsken, että toimenpiteille sijoitettuja työttömiä oli koko viime vuoden ajan hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna. Talouskriisistä huolimatta aktiivitoimia supistettiin lievästi. OECD:n kartoituksen mukaan Suomen panostus aktiivitoimiin oli kriisissä yksi jäsenmaiden passiivisimmista.
Ei ihme, että hallitus on yhä enemmän konsulttien varassa.