Muutokselle on helpompaa löytää perustelut taantumassa tai kriisissä kuin hyvinä aikoina, mutta asennemuutoksen aikaansaaminen nyt mahdollistaa seuraavan kriisin välttämisen.
Teksti ei ole Naomi Kleinin kirjasta Tuhokapitalismin nousu, vaan amerikkalaisen konsulttiyhtiön McKinsey & Companyn suosituksista Matti Vanhasen toiselle hallitukselle.
Yle uutisoi viime viikolla nykyisen hallituksen maksaneen 15 000 euroa konsulttiyhtiölle vuonna 2011 neuvoteltavan hallitusohjelman ideoimisesta. Uutisen jälkeen on ilmennyt, että samalla McKinsey & Companyllä on sormensa pelissä myös nykyisessä ohjelmassa. SDP:n varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardsson haukkui konsulttisopimuksen ymmärtämättä, että samanlainen tilattiin myös SDP:n ollessa hallituksessa. Raportti Suomen talous julkaistiin vuonna 2007.
Kansalaiset eivät ymmärrä ajatella itseensä kielteisesti vaikuttavista asioista myönteisesti.
Jos Vanhasen toinen hallitus on näyttänyt jo pitkään toimitusministeriöltä, niin se saattaa johtua siitä, että se on pitkälti toteuttanut konsulttien suositukset ja omia ideoita ei ole.
Konsulttiyhtiön suosituksista ovat toteutuneet tai hyvässä vauhdissa muun muassa kuntien määrän vähentäminen, korkeakoulujen yhdistäminen ja rahoitusjärjestelmän muuttaminen, julkisten palveluiden kilpailuttamisen lisääminen, työnantajamaksujen pienentäminen ja paikallisen sopimisen lisääminen keskitetyn järjestelmän sijasta.
Myös poliittista keskustelua jo yli vuoden hallinnut työurien pidentäminen ei ehkä syntynytkään viime talvena Rukan hangilla, koska sekin on suoraan Suomen talous -raportin suosituksista.
Osa hankkeista on aivan viime aikoina ollut kiihtyvän suostuttelun asteella. Sellainen on esimerkiksi konsulttien kehottama keskustelun herättäminen lukukausimaksujen perimisestä Euroopan ulkopuolisilta opiskelijoilta ja kaikilta opiskelijoilta tietyn määräajan ylittävistä opinnoista.
Suostuttelua tarvitaan, sillä kansalaiset eivät ymmärrä ajatella itseensä kielteisesti vaikuttavista asioista myönteisesti.
Politiikan arvostus on koko kuluneen vaalikauden ollut lujilla. Tilannetta ei ainakaan paranna se, jos yksi konsultti vastaa vaikutusvallaltaan viittäkymmentä kansanedustajaa. Hallitusohjelmaan keskeisesti vaikuttaneita konsultteja oli neljä.