Opetusministeriössä on jälleen väläytelty sitä, että opiskelijoilta alettaisiin kerätä korkeakouluissa lukukausimaksuja. Tämän vaihtoehdon on nostanut esiin opetusministeriön asettama koulutusosaamisen vientiä pohtinut työryhmä, jota vetää kokoomuslaisen opetusministerin Henna Virkkusen kokoomuslainen valtiosihteeri Heljä Misukka.
Opetusministeri Virkkunen kiisti keskiviikkona, että ministeriö olisi esittänyt lukukausimaksujen käyttöönottoa – ainakaan suomalaisille. Virkkuselle tuli selvästikin hätä käteen, sillä työryhmän raportissa puhutaan nimenomaan ”kotimarkkinoista” eikä vain ulkomaisista opiskelijoista.
Ehdotus lukukausimaksuista pulpahtaa säännöllisin väliajoin esille. Virkkunenkin myöntää Verkkouutisten (17.2.) mukaan, että Misukan johtama työryhmä esittää seuraavan hallituksen pohdittavaksi ”koulutuksen maksullisuuden laajentamista myös lukukausimaksujen osalta”. Voiko tällainen muotoilu tarkoittaa muuta kuin maksuttomuuden poistamista?
Raha ei saa ratkaista koulutustakaan.
Pääavaajaksi on valittu ETA-alueen ulkopuolelta tulevat opiskelijat. Menetelmä on tuttu. Ensin kokeillaan, sitten otetaan maksun piiriin vähän isompi porukka ja vähitellen maksut ujutetaan hivuttaen aina vain laajenevaan joukkoon. Lukukausimaksujen käyttöönotto aluksi pienemmälle ryhmälle voi luoda paineita leikata ei-maksavien opiskelijoiden määrää.
Misukan johtamalla työryhmällä on muitakin bisneshenkisiä ehdotuksia. Työryhmä raportin mukaan ”kehitetään korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten rahoitusta siten, että rahoitus kannustaa näitä panostamaan myös tuotteistukseen esimerkiksi erillisen kannustusrahan kautta.” Virkkunen visioi itsekin mahdollisuutta myydä tutkintoja.
Kokoomuslaiseen ajatusmaailmaan lukukausimaksut varmasti istuvat hyvin, mutta pohjasmaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusteraatteiden kannalta niiden periminen on vieras ajatus. Maksuttomassa korkeakouluopetuksessa on kyse opiskelijoiden yhdenvertaisuudesta. Raha ei saa ratkaista koulutustakaan.
Mitä sanovat pääministeripuolue keskusta ja hallituksen apupuolueet vihreät ja Rkp vai ovatko ne sisäistäneet tässä(kin) kokoomuslaisen ajatusmallin?
Lukukausimaksujen tulo korkeakouluihin veisi suomalaisen yhteiskunnan kehitystä aimo askeleen taaksepäin, sillä se rajoittaisi ennen muuta vähävaraisimpien nuorten opiskelumahdollisuuksia.