Epäilyjä ihmiskokeista on esitetty aiemminkin, mutta tiistaina Le Parisien -lehdessä julkaistu juttu on ensimmäinen virallisiin asiakirjoihin pohjautuva todiste asiasta. Kyseinen asiakirja liittyy koodinimellä ”Vihreä hyppyrotta” tunnettuun Algerian eteläosassa suoritettuun maanpäälliseen ydinkokeeseen huhtikuun 25. päivänä 1961.
Kokeiluun määrätyt 300 varusmiestä komennettiin 20 minuuttia ydinpommin räjäyttämisen jälkeen pois poteroistaan sienipilveä katsomaan. 15 minuuttia myöhemmin he lähtivät jalkaisin etenemään kohti räjäytyskohtaa. He pysähtyivät 700 metrin päähän ”nollapisteestä”.
Kului vielä 25 minuuttia, ja sitten lähetettiin partio tutkimaan, mitkä olisivat edellytykset hyökkäykseen säteilyalueella. Partio eteni 275 metrin päähän räjäytyskohdasta.
Kokeella oli määrä tutkia paitsi taisteluolosuhteita säteilyalueella, myös ydinaseen fysiologisia ja psykologisia vaikutuksia sotilaisiin. Raportti totesi, että aina 800 metrin päähän nollapisteestä sotilas on fyysisesti kykenevä taisteluun. Yksikköjen säteilyvyöhykkeellä viettämää aikaa on kuitenkin lyhennettävä, eikä erityisvaatetuksesta ole kuin ”rajallinen suoja”.
Salailun pitkä historia
Salaisena pidetty raportti valmistui vuonna 1998 yhteenvetona Saharan ydinkokeista. Ranska teki vuosina 1960–66 Algeriassa 16 ydinkoetta ja lisäksi 194 koetta Tyynellämerellä aina vuoteen 1996 saakka.
Salainen raportti oli vuoden verran Ranskan rauhan- ja konfliktintutkimuslaitoksen hallussa ennen kuin laitos antoi sen Le Parisienille julkistettavaksi.
Veteraanijärjestöt ovat pitkään vaatineet valtiota tunnustamaan ydinkokeiden aiheuttamat terveysongelmat ja maksamaan korvauksia uhreille. Laki 10 miljoonan euron korvausrahastosta hyväksyttiin vasta äskettäin. Veteraanien mielestä summa on liian pieni, kun puolustusministeriön omankin arvion mukaan 150 000 sotilasta ja siviiliä on voinut kärsiä ydinkokeiden seurauksista.
Vastaavia ihmiskokeita on tullut ilmi kaikkien ydinpommeja räjäyttäneiden valtioiden historiasta, mutta totuuden myöntäminen on ollut työlästä.
Vielä tiistainakin Ranskan puolustusministeriö väitti, ettei se koskaan ole tahallaan lähettänyt ihmisiä koekaniineiksi.