Vasemmistoliitto haluaa pikaisen kokonaisuudistuksen sosiaaliturvaan. Puolue edellyttää sosiaaliturvan selkiyttämistä ja yksinkertaistamista sekä sitä, että pätkätyöt ja erilaiset elämäntilanteet otetaan paremmin huomioon sosiaaliturvasta päätettäessä.
Myös taso on nostettava riittävän korkealle tasolle. Vasemmistoliitolle se on vähintään 750 euroa kuukaudessa.
Summa koskisi niin työttömyysajan perusturvaa, kansaneläkettä kuin pienimpiä sairaus-, isyys- äitiys- ja vanhempainrahoja. Puolue perustelee esitystään sillä, että riittävä perusturva poistaa ihmisten turhan juoksuttamisen Kelan ja sosiaalitoimiston välillä.
Vasemmistoliiton puoluehallitus käsitteli asiaa keskiviikkona Helsingissä.
Jatkoa Sata-pannukakulle
Puoluesihteeri Sirpa Puhakka toteaa, että esitys on jatkoa Sata-komitean työstä käydylle keskustelulle. Porvarihallituksen asettama, kolme vuotta työskennellyt Sata-komitea pohti sosiaaliturvan uudistusta ja jätti mietintönsä joulukuussa.
Puhakka kuvaa komitean työn tulosta pannukakuksi.
– Se epäonnistui täydellisesti esimerkiksi työttömyysturvan korottamisessa. Komitean tavoite oli puuttua köyhyyteen ja käytännössä täsmälääke siihen olisi ollut työttömyysturvan ja asumistuen korottaminen, hän sanoo.
– Kumpaakaan ei tullut, vaikka niiden alhainen taso on keskeiset syyt siihen, miksi ihmiset hakevat toimeentuloa.
Puoluehallitus arvioi, että Sata-komitean aloittaessa työnsä sosiaaliturva oli jo jäänyt pahasti jälkeen kustannusten ja ansioiden noususta.
– Sen jälkeen tilanne on yhä pahentunut.
Opintoraha korotettava perusturvan kanssa
Vasemmistoliitto vaatii lisäksi, että sosiaaliturvan rakennetta tulee ajanmukaistaa muun muassa mahdollistamalla pätkätyöläisten pääsy ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin. Puoluehallitus valmistelee konkreettisen esityksen mallista, jossa nykyistä työssäoloehtoa lyhyemmissä pätkätöissä syntyisi oikeus ansioturvaan.
Vasemmistoliitto esittää myös opintorahaan pikaista, perusturvaan esitetyn mukaista korotusta.
– Tulevaisuudessa myös opintoraha tulee nostaa osaksi yhtenäistettyä, indeksiin sidottua perusturvaa, jolloin opiskelijat voivat keskittyä opintoihinsa. Se mahdollistaa myös työurien pidentämisen nopeammalla siirtymisellä työelämään, puolue linjaa.
Puoluehallitus käsitteli perusturva-asioita osana poliittisen tavoiteohjelmansa valmistelua. Perusturva on yksi kulmakivi kesäkuun puoluekokoukseen valmistuvassa tavoiteohjelmassa, josta nyt käydään jäsenistön keskustelua.
– Lähdemme siitä, että perusturvaa täytyy nostaa tuntuvasti eduskuntavaalien jälkeen ja siksi työ pitää käynnistää nyt, Puhakka sanoo.