Poliittisen kentän eri laidoilta on viime viikkojenkin talouskeskustelussa esitetty pääomatulojen verotuksen kiristämistä. Kiristämisen kannalla on myös maan hallitus, tai ainakin pääministeri, mikäli Matti Vanhasen (kesk.) puheita on uskominen. Valmistelutyötä tekee parhaillaan valtiovarainministeriön verotyöryhmä.
Vaikka pääomien kovemmalla verottamisella ei yksin ratkaista kaikkia talouden ongelmia, niin sitä kauttakin valtion rahakirstuun pystyttäisiin tulouttamaan sievoinen summa euroja ja samalla lisättäisiin verotuksen oikeudenmukaisuutta.
Helsingin Sanomat esitteli torstaina verotyöryhmän pohdittavana olevat neljä mallia yritys- ja pääomatuloverotuksen uudistamiseksi, joiden vaikutuksista tosin talousasiantuntijatkin ovat eri mieltä.
Keskustassa on haluja kiristää pääomatulojen verotusta.
Lehden haastattelussa professori Matti Tuomala arvostelee verotyöryhmän malleja jo lähtökohdiltaan rajoittuneina.
Tuomala on arvostettu verotuksen asiantuntija kansainvälisestikin, joten hänen viestiänsä kannattaa kuunnella tarkasti. Tuomala toteaa, että ansiotulojen muuntaminen pääomatuloiksi on jo pitkään ollut pohjoismaisen eriytetyn tuloveromallin suuri ongelma. Vaikka ongelma tunnustetaan laajasti, niin siitä huolimatta verotyöryhmäkin näyttäisi pitävän mallista edelleen kiinni.
Ei luulisi olevan kovin mutkikasta – ainakaan teknisesti – muuttaa pääomatuloveroa progressiiviseksi, jolloin veroja maksetaan maksukyvyn mukaan eli veroprosentti nousee pääomatulojen kasvaessa. Nyt meillä on helppo muuttaa ansiotuloja pääomatuloksi, jolloin yhteiskunnalta jää iso potti tämän etuoikeutettujen ryhmän verotuloja saamatta. Tätä mahdollisuutta käytetään niin kauan, kuin siihen annetaan tilaisuus.
Keskustassa on haluja kiristää pääomatulojen verotusta, mutta kokoomus suhtautuu asiaan nihkeästi. Kokoomuksessa parahdetaan aina, kun joku uskaltaa esittää pääomatulojen verotuksen kiristämistä. Kokoomuslaisten mukaan se vaikuttaa ennen muuta pienyrittäjien asemaan.
Kovin reilulta tosin ei vaikuta ”yrittäjäpuolueen” tähänastinen toiminta. Tuomola muistuttaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että edellisissä yritys- ja pääomatuloverotuksen uudistuksissa hyötyjiä ovat olleet vain varakkaiden yritysten omistajat. Pienten yritysten omistajien verotus on jopa ollut ankarampaa kuin vastaavilla tuloilla ansiotuloverotuksessa.