Harvemmin on viime vuosina käynyt niin, että eduskunnan lomaltapaluupäivä olisi tuottanut todellisia uutisia. Toisin oli nyt. Dramatiikkaa sisältyi niin puhemiehen vaaliin kuin parin eduskuntaryhmän johtovalintoihinkin.
Yllätys ei ole, että eduskunnan puhemiehenä jatkaa kokoomuksen Sauli Niinistö. Hänen saamansa äänimäärä – vain 89 ääntä – sen sijaan on aikamoinen paukku. Se kertoo ilman kummempaa tulkintaakin, että kansanedustajien selvä enemmistö ei luota Niinistöön. Valituksi Niinistö toki tuli, kun hän sai yli puolet annetuista äänistä. Tuskin Niinistö tämän takia lyö hanskojaan tiskiin.
Kansanedustajat halusivat näpäyttää Niinistöä ennen muuta tämän uutta talouskuria korostavasta linjasta, jonka takia muun muassa eduskunnan ulkomaanmatkoja on karsittu.
Epäluottamuksen osoitus puhemiehen linjaa vastaan voi kuitenkin kääntyä kansanedustajia vastaan. Kansalaiset nimittäin saattavat olla Niinistön kanssa samoilla linjoilla. Vaikka eduskunta ei olisikaan sortunut ylenmääräiseen tuhlailuun, niin sellaisen kuvan pintajulkisuus helposti antaa – eikä kansansuosiota tavoittelevalla Niinistöllä tietenkään ole ollut mitään tällaisen kuvan syntymistä vastaan.
Eduskunnassa tehtiin puhemiesvaalin lisäksi tiistaina pari muutakin mielenkiintoista valintaa. Demarien ryhmäjohtajaksi nousi äänestyksen jälkeen puolueen ex-puheenjohtaja Eero Heinäluoma, mikä saattaa merkitä demarien oppositiolinjan terävöitymistä. Hieman sivummalle SDP:n viime puoluekokouksen jälkeen siirtynyt Heinäluoma palaa ihan politiikan keskiöön ja samalla näin haastaa myös puheenjohtaja Jutta Urpilaisen.
Kokoomuksen ryhmässä taas käytiin kiintoisa vaali ensimmäisestä varapuheenjohtajasta. Kokoomus otti riskin, sillä lahjusepäilyjen kohteena oleva kansanedustaja Marja Tiura saa jatkaa varapuheenjohtajana, tosin tiukimmalla mahdollisella tavalla, sillä äänten mentyä tasan arpa oli Tiuralle suosiollinen.