Poliisi aikoo selvittää pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) vaalirahoitusta, kertoi Nelosen uutiset keskiviikkona. Pääministeri itse totesi torstaina, että hänelle ei moisesta asiasta ole kerrottu.
Vanhasen sanaa on uskominen, sillä itse hän asian parhaiten tietää. Toisaalta ei poliisin tarvitse selvittelyistään kertoa, on luupin alla sitten kuka tahansa, vaikka mies valtahierarkian huipulta.
Tavallinen kansalainen joutuu ymmälleen tällaisista uutisista. Ei vaadita kummoistakaan ynnäpäätä, että pystyy laskemaan yksi ynnä yksi.
Ehkä Vanhasen taustajoukot aavistivat, että lanka palaa ja on syytä lähteä ennen kuin pamahtaa.
Jo se, että keskusrikospoliisi on ryhtynyt selvittämään, onko syytä epäillä rikosta, langettaa varjon Vanhasen ylle.
Nyt on kuitenkin syytä pitää visusti mielessä, että krp:n selvitysaikeet, eivätkä varsinaiset tutkimuksetkaan tee pääministeristä syyllistä. Nyt ollaan kaukana siitä, että Vanhasta edes syytettäisiin jostakin.
Pääministeri on näiden paljastusten jälkeen joutunut jälleen pahaan välikäteen, joka väistämättä vaikuttaa hänen viranhoitoonsa tai ainakin nakertaa koko hallituksen uskottavuutta, jos se nyt ylipäätään alemmas voi enää vajota.
Keskustan Verkkoapilan ja Suomenmaan uuden kuukausiliitteen Sentterin teettämän kyselyn mukaan nimittäin nykyisen hallituskoalition jatkamista toivoo vain noin joka kymmenes vastaaja.
Tällaisilla kyselyillä ei sinänsä ole kovin paljon todistusvoimaa, mutta ne kertovat kansalaisten mielialoista ja ennen muuta siitä, että nykymenoon ei olla lainkaan tyytyväisiä.
Voi olla, että kohu Vanhasen ympärillä vielä entisestään heikentää hallituksen arvostusta, mutta yhtä hyvin syy siihen voi löytyä koko hallituksen lepsusta politiikasta.
Vanhanen heitti osaltaan pyyhkeen kehään juuri ennen joulurauhan julistamista. Voisi kuvitella, että tätä päätöstä tekemässä on ollut isompikin joukko keskustan strategeja. Pari viikkoa tuota hetkeä aikaisemmin keskusrikospoliisi oli Nelosen uutisen mukaan keskustellut Vanhaseen kohdistuvasta tutkinnasta oikeuskansleri Jaakko Jonkan ja valtakunnansyyttäjänviraston kanssa.
Ihan pikkusyyn takia krp ei valtakunnansyyttäjäviraston puoleen käänny.
Jos pääministeri tai hänen taustajoukkonsa eivät ole tästä tienneet, niin ainakin he ovat selvästikin aavistelleet jotakin voivan olla tulossa. Epämääräisiksi jääneet lautakasat ovat pikkukamaa sen rinnalla, jos krp laittaa ison pyörän pyörimään. Ehkä Vanhasen taustajoukot aavistivat, että lanka palaa ja on syytä lähteä ennen kuin pamahtaa.
Taustalla on Nuorisosäätiö ja sen rahanjakoon liittyvät epäselvyydet. Iltalehden (28.1.) haastattelema krp:n rikoskomisario Veli-Matti Räsänen vahvistaa, että asiaa selvitellään ”tarpeellisessa laajuudessa” ja työtä hänen mukaansa riittää. Vanhanen oli Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana 1998–2003 eikä selvittelyissä nyt ole kyse pelkästään raha-automaattiyhdistyksen jakamista rahoista, joiden osalta Vanhanen sanoo tarkistaneensa jääviytensä.
Ongelmalliseksi Vanhasen kannalta tilanteen tekisi se, jos kiistanalaiset tukirahat olisivatkin peräisin Nuorisosäätiön omistaman isännöintiyhtiön osingoista eli loppuviimeksi vähävaraisilta vuokralaisilta.
Tiettävästi Nuorisosäätiön hallituksen jäseniä on kuulu aravataloasukkailta perittyjen vuokrien käyttämisestä kepun vaalitukeen ja ylisuuriin hallituksen jäsenten palkkioihin.
Ylipäätään vuokratuotot ovat tällaisissa kohteissa tarkkaan säänneltyjä ja vuokralaisilta perittyjä varoja voi käyttää vain velkojen maksuun ja korkoihin, kiinteistön hoitoon ja kunnossapitokuluihin sekä oman sijoituksen pieneen korkotuloon. Kaikki muu on kiellettyä.
Aravajärjestelmän väärinkäyttö ei sinänsä ole ihan uusi asia poliitikoillekaan. Keskustan taannoinen vahva vaikuttaja V. J. Sukselainen joidenkin muiden kanssa joutui aikanaan eroamaan ministerihommista, kun merkkasivat omaan piikkiinsä arava-asuntoja.