Viikonloppuna Mikkelissä järjestettävien Työväen näyttämöpäivien teemana on Voimaa ja uskallusta. Vuodesta 1976 järjestettyyn harrastajateatterien katselmukseen on tällä kertaa valittu 12 esitystä ja varsinaisen festivaalin ulkopuolella nähdään vielä kolme näytelmää.
Teatteriharrastuksessa on imua, sillä tällä kertaa festivaalille pyrki 56 näytelmää. Kolmen päivän aikana Mikkelissä on useilla näyttämöillä 34 esitystä. Esiintyjiä on satoja ja katsojia vuosittain noin 4 000.
Esitykset valinneet ohjaaja Mikko Roiha ja kriitikko Kirsikka Moring ovat ryhmitelleet ohjelmiston kolmeen teemaan. Niistä Työstä ja taistelusta kertoo työväenliikkeestä eilen ja tänään, ja kysyy, onko sillä tulevaisuutta.
Varasto on kuvaus työläisten keskinäisen solidaarisuuden lopusta.
Vuosi 1918 taas esillä
Kaksi teeman näytelmää sijoittuu sisällissotaan, kaksi nykyiseen työelämään.
Järvenpään ja Ohkolan teattereiden yhteistuotantona viime kesänä Öljymäen kesäteatterissa nähty Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla kattaa toki paljon laajemman kaaren kuin vuoden 1918 tapahtumat, mutta niissä vaikuttava esitys kulminoituu. Samuli Reunasen ohjaus ja sovitus tutusta tarinasta sai kesäteatteriksi poikkeuksellisen paljon myös valtakunnallista huomiota.
Selkeämpi sisällissotanäytelmä on Anneli Kannon romaaniin perustuva Veriruusut, jonka Pekka Saaristo ohjasi viime keväänä porilaiselle Cont´akti-teatterille. Romaani ja näytelmä kuvaavat sisällissotaa punakaartiin liittyneiden nuorten naisten näkökulmasta. Sotapropaganda määritteli heidät osapuolesta riippuen joko reippaiksi työläistovereiksi ja pelottomiksi sotureiksi tai eläimellisiksi tappajiksi ja ryssänmorsiamiksi.
Harvinainen vieras Marista
Teeman molemmat tähän aikaan sijoittuvat näytelmät ovat olleet jyväskyläläisen Vakiopaineen ohjelmistossa. Mika Terävän Troijan aasi sai ensi-iltansa syyskuussa ja siitä on lisänäytökset ensi tiistaina ja torstaina. Troijan aasi on nykyiseen työelämään sijoittuva karnevalistinen kostotarina.
Vakiopaineen Varasto on Arto Salmisen romaniin perustuva näytelmä, joka sai kantaesityksensä Kansallisteatterissa. Monilla näyttämöillä sen jälkeen nähty maalikaupan varastoon sijoittuva esitys on kuvaus työläisten keskinäisen solidaarisuuden lopusta.
Näyttämöpäivien kaksi muuta teemaa kertovat kunnallispolitiikasta sekä ihmisestä kahden jääkauden välissä.
Festivaalin kansainvälisenä vieraana esiintyy suomen kielisukulaisia edustava vuorimarilainen Draamateatteri Venäjältä. Marin tasavallasta tuleva teatteri esittää suomeksi tekstitetyn näytelmän Miten mummot menivät naimisiin.
Lisää tietoa festivaalista ja koko ohjelma: www.tnp.fi