Tarkkailuluokan uutta opettajaa odotellaan, turhaan. Luokan kunkku Rauttis keksii, että jokaisen luokan kuudesta oppilaasta on pidettävä haluamastaan aiheesta viiden minuutin oppitunti.
Oppilaat nauttivat opettajan puuttumisen tuomasta vapaudentunteesta, mutta samalla nousee huoli, välittääkö kukaan heistä.
– Ne saatanat on keksinyt, et jos ne jättää meijät tänne tarpeeksi pitkäks aikaa, ni me häivytää ja mennää inttii. Tai sit kytät hoitaa loput, sanoo luokan kyynisin Rauttis, joka on jo ehtinyt kadottaa lapsenuskonsa ihmisiin.
Aggressiivisia nuoria ei kukaan halua opettaa. Luokassa vallitsee vahvimman laki, jota valvoo väkivalta.
Turun Nuori Teatteri puhuu asiantuntevasti nuorten pahoinvoinnista ja sen aiheuttamasta väkivallasta. Esitys ei kaunistele. Rivo kielenkäyttö ei kohta enää särähdä korvissa, koska se on luontevaa ja uskottavaa.
Anna-Stiina Saaristo on taidokkaasti ohjannut, dramatisoinut ja suomentanut Nigel Williamsin näytelmän Clas Enemy, Luokan vihollinen.
Viha, pelko ja kosto toimivat keskeisinä elementteinä taustanaan pahoinvointi. Oppilaille tuttuja ovat sosiaaliviranomaiset ja ongelmissa rämpivät kodit. Puolustuksekseen nuoret ovat rakentaneet ympärilleen kovan ja välinpitämättömän ulkokuoren.
Näytelmä on myös kertomus valtapelistä, jossa toisessa vaakakupissa painavat toivo ja välittäminen. Sebastian uhmaa näillä argumenteilla Rauttiksen ylivaltaa. Ongelmia ei lällytellä. Rankkoja asioita käsitellään rankasti. Viihteestä ei ole kyse. Produktio ravistelee armotta.
Näytelmä on myös puheenvuoro sen puolesta, että säästötoimien varjolla lasten ja nuorten unohtaminen tulee ajan myötä monin verroin kalliimmaksi kuin ongelmien hoitaminen heti.
Näytelmä on ajankohtainen vielä yli 30 vuotta ilmestymisensä jälkeen. Se on puheenvuoro siitä, että koskaan ei kannata menettää uskoaan. Synkästä aiheesta voidaan puhua rankasti, ja jättää johtopäätökset katsojan tehtäväksi.
Nuori Teatteri lähtee produktioineen Oulun kansainvälisille lasten ja nuorten teatteripäiville helmikuun lopussa. Kahdeksalla näyttämöllä esitetään 27 eri näytöstä.
Festivaalin teemana on satu sen klassisissa ja modernisoiduissa muodoissa. Keinoina perinteisen teatterin spektaakkeleiden lisäksi ovat pantomiimi ja nukketeatteri.
Teatteripäivillä esiintyy suomalaisten lisäksi ryhmiä Ruotsista ja Venäjältä.
Turussa Nuoren Teatterin esityksiä on klo 19 tiistaisin ja torstaisin 16. 3. asti sekä su 31.1, la 13. 2. la 6. 3. ja pe 19. 3.