Paula Lehtomäen jättäytyminen pois keskustan puheenjohtajapelistä sai kyselemään, onko puolueessa jotain vikaa, kun nuoret kyvyt eivät hakeudu ykköspaikalle.
Toiseksi vikaa on ryhdytty etsimään politiikasta ammattina. Nuorehkojen naisten eteneminen tyssää usein perheeseen. Naisten koko ura joustaa perheen takia, mutta miehet nauttivat kunniaa ja arvostusta jäämällä pariksi viikoksi isyyslomalle.
Naistutkimuksen lehtori Jaana Kuusipalo on vaatinut politiikan työtapojen nykyaikaistamista, jotta myös pienten lasten äidit voivat yhdistää politiikan ja perhe-elämän.
Vaatimus on oikea. Suomessa politiikan päiväjärjestys periytyy ajalta, jolloin suurin osa kansanedustajista kuului ikämiessarjaan ja osa hoiti luottamustehtäväänsä enemmänkin sivutoimena. Ministeri-kansanedustaja joutuu siksi tekemään tavallaan kaksi työpäivää kolmena päivänä viikossa, ensimmäisen ministeriössä ja toisen vasta alkuiltapäivällä käynnistyvässä eduskunnassa.
Hallitus ja eduskunta ovat onneksi luopuneet yöistunnoista, mutta päivätyötä kansanedustajan luottamustoimi ei ole. Tähän saataisiin helposti muutos jakamalla eduskunnan viikot valiokunta- ja täysistuntoviikkoihin, jolloin töitä tehtäisiin kiireellisiä poikkeusaikoja lukuun ottamatta muun yhteiskunnan rytmissä.
Kun kansanedustajien illat olisivat pääsääntöisesti vapaat, he myös ehtisivät harrastaa samoissa kerhoissa ja yhdistyksissä kuin muutkin kansalaiset. Eduskunnan oma paisunut ja osin käsistä karannut harrastustoiminta voitaisiin lopettaa ja kansanedustajat pääsisivät entistä paremmin tutustumaan ihmisten arkeen.