Viikon kysymys
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen asetti viime syksynä toimitusjohtaja Esa Härmälän selvittämään kotimaisen viljapohjaisen etanolituotannon edellytyksiä. Tarkoituksena on selvittää, voisiko rehuohran ylituotantoa käyttää biopolttoaineen valmistukseen.
Toimitusjohtaja Esa Härmälä, missä vaiheessa selvitys on?
– Luovutus on 5. helmikuuta.
Mikä selvitetään?
– Katsotaan, löytyykö sellaisia vakuuttavia edellytyksiä kannattavaan viljapohjaisen bioetanolin valmistukseen, että valtion tukivälineitä on syytä käyttää tuotannon syntymiseen.
Millaisia vakuuttavia edellytyksiä tarvitaan?
– Pitää löytyä yrittäjiä, jotka ovat tehneet laskelmat, joiden mukaan he pääsevät kannattavaan viljapohjaisen bioetanolin tuotantoon ja ovat lunastaneet uskottavuutensa kasaamalla rahaa tähän tarkoitukseen.
– Silloin valtiolla voi olla ympäristö-, energia-, teollisuus- ja maatalouspoliittisia perusteita käyttää niitä tukivälineitä, joita käytettävissä on.
Mitä nämä tukivälineet ovat?
– Kyseeseen tulee lähinnä investointituki.
Entä syöttötariffi eli takuuhinta valmistetulle bioetanolille?
– Se ei minun nähdäkseni ole mahdollinen väline.
Mihin perustuu käsitys, että bioetanolin käyttö lisääntyy?
– EU:n päätösten mukaan bensiinissä pitää tänä vuonna olla bioetanolia seassa 5 prosenttia. Vuonna 2020 sitä pitää olla 10 prosenttia ja Suomi on väläyttänyt, että voisimme päästä jopa 20 prosenttiin.
– Me siis tiedämme, että näin paljon bioetanolia jatkossa sekoitetaan bensaan. Sekin osataan ennustaa, kuinka paljon bensaa Suomen maanteillä kuluu. Näiden perusteella tiedämme, paljonko bioetanolia Suomessa tarvitaan.
– Kysymys kuuluu, voisiko tältä pohjalta käynnistyä kotimainen tuotanto, joka kattaisi lisääntyvän tarpeen ainakin osittain kotimaisella viljapohjaisella etanolilla.
Entä asian maatalouspoliittinen puoli?
– Maatalouspuoli näyttä varsin yksikertaiselta. Kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta voidaan sanoa, että kotimaista raaka-ainetta löytyy yllin kyllin.
Rehuohra on Suomen viljellyin kasvi, yli kolmannes viljelypinta-alasta. Siitä on siis ylituotantoa?
– Niin, rehuohrasta on ylituotantoa ja toisaalta tuotantoeläinten tarvitsemaa rehuvalkuaista on liian vähän.
Miten rehuvalkuainen tähän liittyy?
– Se on bioetanolin valmistusprosessin sivutuote. Jyvästä otetaan viina pois ja loppu jää jäljelle eli tärkkelys otetaan pois ja valkuaisaine jää jäljelle.
Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila on todennut, että valkuaisaineomavaraisuuden tulisi olla 30 prosenttia nykyistä suurempi.
Miksi omavaraisuus on tärkeä?
– Ensinnäkin huoltovarmuuden vuoksi sinänsä, eli periaate tuontiriippuvuuden välttämisestä elintarvikeketjussa.
– Toinen syy on, että meillä on ongelmia tuontirehuhygienian kanssa. On ollut isoja salmonellaongelmia.
– Kolmas on, että jos haluamme jatkossakin geenimuuntelematonta rehua, niin tämä on liki ainoita mahdollisuuksia.