Pitkään jatkunut poliittisen oikeiston myötätuuli rohkaisee myös työnantajia venyttämään sopimustoiminnan rajoja ja pelisääntöjä.
Uusi esimerkki tästä saatiin mainosten ja ilmaislehtien jakelussa. Alan uudet työmarkkinajärjestöt ovat työnantajavetoisia, siis myös jakajien ”ammattiliitto”. Ensi töikseen nämä lähes yhtä aikaa perustetut yhdistykset sopivat palkoista tavalla, joka polkee räikeästi alan yleissitovaa valtakunnallista työehtosopimusta.
Säännöllisesti jakelutyötä tekeviä on Suomessa vähän alle 10 000. Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n esille nostama kiista koskee määrällisesti vähäistä määrää työntekijöitä, mutta on periaatteellisesti dynamiittia. Nyt testataan työmarkkinoiden ydintä, työehtosopimusten yleissitovuuden pitämistä. Ammattiyhdistysliike ei voi olla laittamatta kovaa kovaa vastaan, etteivät tällaiset uudenlaiset ”etujärjestöt” saa laajemminkin jalansijaa.
Ammattiyhdistysliikkeessä puhutaan keltaisista ammattiliitoista. Niillä tarkoitetaan Espanjassa kenraali Francon fasistidiktatuurin aikana perustettuja liittoja, joissa määräysvaltaa käyttivät työnantajat. Tekosopimuksilla heikennettiin työehtoja niin ennen muinoin Espanjassa kuin nyt yhdellä alalla Suomessa.
Suomessa työnantajat koettivat kepillä jäätä videovuokraamoissa jo vuonna 2002 ja nyt siis ilmaisjakelussa. Kummassakin tapauksessa työehtojen polkumyynti on kohdistettu nuoriin osa-aikaisiin työntekijöihin, mikä tekee menettelyn vieläkin vastenmielisemmäksi.
Mainosten ja ilmaislehtien jakelu on tyypillisesti koululaisten ensimmäinen kosketus työelämään. Se on niitä harvoja töitä, joita alaikäiset enää voivat tehdä ja hankkia omaa rahaa. Kyseessä on nimenomaan palkkatyö eikä mikään harrastus, josta saa liikunnan ohella taskurahaa. Tuskin on pitkällä tähtäimellä työnantajienkaan etu, että nuorten ensi kosketus palkkatyöhön on vedätystä, jossa tuntipalkka jää pahimmillaan kahteen euroon.
Ilmaisjakelu on liiketoimintaa, joka Suomessa on suurelta osin yhden toimijan, Janton-konsernin hallussa. Jantonin puolestaan omistaa Lontoossa päämajaansa pitävä pääomasijoitusyhtiö Argan Capital.
Jakeluyhtiöt ovat kieltäytyneet maksamasta jakajille työehtosopimuksen mukaisia palkkoja, vaikka työtuomioistuin hylkäsi niiden valituksen PAU:n sopimuksesta yli puoli vuotta sitten. PAU on vienyt käräjäoikeuden ratkaistavaksi erään mainosjakajan palkkasaatavat kahden vuoden ajalta. Asian käsittely on oikeudessa kesken.