Viikon kysymys
Eläkkeistä puhuttaessa on keskusteltu paljolti niiden riittävyydestä jokapäiväisessä elämässä. Eläkejärjestelmä ja sen rahoitus ovat jääneet taustalle. Eläkeuudistukseen vuonna 2005 sisältyi elinaikakerroin, jolla on monia tehtäviä.
Mikä elinaikakerroin on, johtaja Hannu Uusitalo Eläketurvakeskuksesta?
–Idea on se, että eläkevarallisuus, jonka ihminen on kerännyt eläkkeelle siirtymiseensä saakka, jaetaan hänen eläkevuosilleen ja -kuukausilleen. Jos näiden kuukausien lukumäärä kasvaa, kuukausittainen eläke pienenee, jotta eläkevarallisuus riittää kaikille eläkevuosille. Kerroin ei vaikuta ansaitun eläkevarallisuuden määrään.
Minkä vuoksi elinaikakerroin on otettu käyttöön?
–Sen vuoksi, että aina 2000-luvun alkuun saakka tehdyissä ennusteissa ei osattu ottaa huomioon väestön eliniän pidentymistä. Jos tätä kerroin-vipusinta ei olisi, se voimistaisi eläkemaksujen nousupaineita, koska pidentyvän elinajan tuoma lisä eläkekuukausiin on jollakin tavalla rahoitettava. Maksujen korottaminen olisi yksi ratkaisu, mutta tässä mallissa pienennetään kuukausittaista eläkettä. Se vähentää sekä eläkemenoa että maksujen nousupaineita. Eläkejärjestelmän taloudellisuuden kannalta kerroin on perusteltu.
Keihin kertoimen vaikutukset kohdistuvat?
–Tänä vuonna 62 vuotta täyttäviin eli vuonna 1948 ja sen jälkeen syntyneisiin, jotka tulevat 62 vuoden ikään.
Nyt eläkkeellä oleviin tällä ei ole vaikutusta?
–Ei, se vaikuttaa vain uusiin, alkaviin vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeisiin.
Kohteleeko kerroin reilusti nuoria ikäluokkia?
–Minusta se on reilu. Kertoimen leikkaava vaikutus perustuu olettamukseen, että ihmisten elinikä pitenee, ja jos niin todella tapahtuu, tuntuu reilulta, että pidentyvästä elinajasta noin puolet käytetään työssäoloon. Eläkekuukausien määrä kasvaa silti.
–On puhuttu, että kerroin leikkaa niin ja niin paljon kuukausittaista eläkettä. On kuitenkin otettava huomioon, että kerroin määritellään tilastoitujen ja toteutuneiden kuolleisuuslukujen perusteella, ei minkään olettamuksen pohjalta.
Mitä tapahtuisi, jos elinaikakerrointa ei olisi käytössä?
–Se tarkoittaisi aikamoista maksutason ja eläkemenojen lisäystä sekä eläketasojen huomattavaa nousua tulevaisuudessa. Monet vuoden 2005 uudistuksen osat parantavat kuukausittaista eläketasoa, ja jos kerrointa ei olisi, eläkkeet olisivat kasvaneet aika hurjasti tulevaisuudessa. Ilman kerrointa ei myöskään kannustinkarttumia olisi voitu asettaa sille tasolle, jolla ne nyt ovat.
Pidentääkö kerroin työuria?
–Sen suuntaisesti kerroin vaikuttaa. Kun tietää, kuinka monta kuukautta pidempään pitäisi työskennellä, jotta kertoimen pienentävä vaikutus eläkkeeseen häviäisi, niin sen oletetaan kannustavan pysymään pitempään töissä.