Kansalaisten luottamus omaan talouteensa on kohentunut. Tieto käy ilmi Tilastokeskuksen julkistamasta tuoreesta kuluttajabarometrista. Sen mukaan kansalaisten luottamus olisi nyt vankempaa kuin kertaakaan yli kahteen vuoteen. Kaikilla ei mene huonosti ja yli puolet kuluttajista uskoo Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana.
Samanlaisista varovaisista valonpilkahduksista kertovat myös Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattorit. Erityisesti luottamus on vahvistunut teollisuuden ja rakentamisen osalta. Tilauskanta on vähitellen elpymässä, vaikka vauhti on edelleenkin hidas. Varsinkaan rakentamissa pahimmat kauhuennusteet eivät näytä toteutuvan.
Pörssikurssit ovat myös loppuvuoden aikana kääntyneet nousuun. Ne yleensä ennakoivat tapahtumia myös reaalitaloudessa.
Vaikka pieniä valonpilkahduksia on aistittavissa, niin vuosi päättyy talouden osalta epävarmoissa tunnelmissa. Alkavasta talvesta on tulossa työllisyyden osalta synkin vuosiin. Työttömyysaste on nousemassa reilusti yli kymmenen prosentin – jotkut ennustavat jopa 14 prosenttia – ja tilastoitujenkin työttömien määrä liikkuu 300 000–400 000:ssa. Todellinen työttömyys on vielä tilastoitua pahempaa.
Vaikka taantumasta vähitellen päästäisiin, niin pelättävissä on, että suuri osa sen aiheuttamista teollisten työpaikkojen menetyksistä jää pysyviksi. Korvaavien työpaikkojen luominen on kovan työn takana ja niitä syntynee lähinnä palvelualoille.
Päättäjät tuntuvat olevan hyvin yksimielisiä siitä, että työtä vailla olevien suomalaisten määrä kasvaa rajusti ennen kesää. Mutta miksi maassa on niin hiljaista? Onko hallitus alistunut ja nostanut kädet pystyyn? Ovatko valonpillahdukset sokaisseet päättäjät?
Nyt pitäisi hallituksen ottaa käyttöön kaikki mahdolliset keinot, joilla työttömyyden kasvua hillitään ja sen aiheuttamiin ongelmiin varaudutaan. Parempien aikojen odottelu ei nyt riitä. Tähän tilanteeseen sopivat myös erittäin huonosti käynnistymässä olevat puolue- ja puheenjohtajapelit.