Viimeinen sana
En ole minkään sortin jouluihminen, mutta olen silti tyytyväinen muinaisten roomalaisten käynnistämään tapaan sijoittaa juhlapyhiä vuoden pimeimpään ajankohtaan. Edes muutama ylimääräinen vapaapäivä tämän musertavan pimeyden keskellä todennäköisesti pelastaa henkiä.
Vaikka joulusta sinänsä ei välittäisikään, on nyt aika iloita pohjoisen pallonpuoliskon kaikkein tärkeimmästä käänteestä. Maanantai oli vuoden lyhyin päivä. Pimeneminen on päättynyt. Hitaasti mutta varmasti kuljemme kohti ihmeistä suurinta: tämä jään peittämä pimeys muuttuu vääjäämättä lähes loputtomaksi valoksi vain joidenkin viikkojen kuluessa. 20. maaliskuuta valo nujertaa pimeyden. Ei siihen ole kuin vähän yli kymmenen viikkoa.
Ensi vuonna juhlapyhät ovat kuin Elinkeinoelämän keskusliiton tilauksesta laaditut.
Tästä joulusta ja juuri ennen viikonloppua vietettävästä uudenvuodenpäivästä kannattaa nauttia, niin että jotain jää varastoonkin. Ensi vuonna juhlapyhät ovat kuin Elinkeinoelämän keskusliiton tilauksesta laaditut. Vappu on lauantaina, samoin uudenvuodenpäivä. Jouluaatto on perjantai. Eli melkein kaikki juhlat on vietettävä omalla ajalla. Mitä iloa sellaisista juhlapyhistä on?
Työpäivistä valittaminen kuulostaa ehkä kerskailevalta ylellisyydeltä sellaisen korvissa, jolla työtä ei ole ollenkaan. Tämän takia on virkistävää, että edes Vasemmistoliiton piirissä on tänä syksynä nostettu uudelleen esiin kysymys työn jakamisesta. Toisilla on sitä liikaa ja toisilla liian vähän.
Kun puhutaan työurien pidentämisestä, niin avainasemassa on työelämän parantaminen eivätkä mitkään työnantajien kannattamat pakkolait.
Kansantaloustieteen professori Matti Pohjola sanoo viime viikolla ilmestyneessä Palkansaajien tutkimuslaitoksen Talous & Yhteiskunta -lehdessä suomalaisten tekevän yhtä läntisen Euroopan pisimmistä työpäivistä vuotuisella työajalla mitattuna. Juuri työajan pituus pudottaa Pohjolan mukaan Suomen sijoitusta kansainvälisissä hyvinvointivertailuissa.
Jos näin on, niin vuodet 2010 ja 2011 ovat hyvinvoinnin kannalta erityisen mustia. Molempina juhlapyhiä vietetään pääosin viikonloppuina ja vuotuinen työaika on huipussaan.
Eduskunta, tule apuun! Kun melkein kaikki puolueet ovat nykyään työväenpuolueita, niin säätäkää pikalaki vaikka vapun valmistuspäivästä tai jouluviikon seisauksesta, joita vietetään aina ja vain arkipäivinä. Tehkää se työmiehen ja -naisen suojelemiseksi.