Ilmailualan unioni (IAU) on käynnistänyt tärkeän periaatteellisen keskustelun, joka koskettaa monta muutakin alaa. Ilman matkapalveluhenkilöstön työnseisausta kovinkaan moni ei ehkä olisi tätä keskustelunavausta noteerannut.
IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaaren mielestä nyt pitäisi käydä laajaa keskustelua vuokratyövoiman käytöstä. Ilmailualan unioni pelkää, että sen edustamat työntekijät siirretään epävarmoihin pätkätöihin. Liitto asettaa kyseenalaiseksi myös vuokratyövoiman edullisuuden suomalaiselle yhteiskunnalle.
Vuokratyön pelisäännöt eivät ole selvät, vaikka vuokratyön määrä on koko ajan kasvussa. Varsinkin liiketoiminnan siirtotilanteissa työntekijät joutuvat helposti pelinappuloiksi tai peräti heittopusseiksi. Näin on käymässä Helsinki-Vantaan lentokentällä, kun valtionyhtiö Finnair ulkoisti työntekijänsä vuokratyöfirma Baronalle.
Barona tekee voittonsa vuokraamalla työntekijöitä eri mittaisiin työpätkiin. Lentoaseman matkatavara- ja asematasopalveluiden siirto Barona-yhtiölle lisääkin vääjäämättä silpputöitä ja samalla epävarmuutta töiden jatkumisesta.
Baronalla on myös näyttöä siitä, miten se kohtelee sille siirrettyjä työntekijöitä. Moni joutui tyhjän päälle, kun muun muassa teleyhtiö Elisa ulkoisti toimintojaan Baronalle.
Barona-tapauksessa valtio ulkoistaa samalla vastuutaan työntekijäpolitiikasta. Nyt pitäisi hälytyskellojen soida myös hallituksessa tai ainakin valtionohjausyksikössä.
Hyväksyykö valtion omistajaohjauksesta vastaava puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) sen, että valtionyhtiöt voivat heikentää ilman minkäänlaista vastuuta työntekijöidensä asemaa kilpailutuksilla ja ulkoistamisilla? Vai onko niin, että ministerillä ei ole asiasta mielipidettä tai hän ei halua ottaa hankalaan asiaan kantaa?
Vuokratyöntekijöiden aseman parantaminen ei ole enää tänä päivänä yksin kansallinen kysymys. Suomi voisi marssia etujoukoissa. Kiirettä tosin pitää, sillä parasta aikaa muun muassa Japanin hallitus suunnittelee kieltävänsä yrityksiltä pätkätöiden teettämisen. Lakimuutoksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä ja vähentää Japanin työmarkkinoiden kahtiajakoa.