Suomen Pankin johtokunnan jäsen Seppo Honkapohja valoi uskoa paremmasta tulevaisuudesta maanantaina Ylen uutisten haastattelussa. Teollisuudella on hänen mielestään paremmat edellytykset nopeaan elpymiseen kuin vielä muutama kuukausi sitten uskottiin.
Tähän on Honkapohjan mukaan yhtenä syynä se, että suomalainen teollisuus on – taantumaakin hyväksi käyttäen – sopeuttanut toimintaansa eli vähentänyt väkeään enemmän kuin pelkät talousluvut olisivat edellyttäneet. Lomauttamalla ja irtisanomalla monet yritykset ovat siis tehneet rakennemuutosta juuri niin kuin monet ekonomistit ovat epäilleetkin.
Suomen Pankin edustajan mukaan maailmalta kantautuvat signaalit ovat vielä epävarmoja, mutta myönteiset viestit ovat vahvistuneet niin, että talouden nousukäänne voisi alkaa kohta hyödyttää vientiteollisuuttakin. Yksi signaali talouden elpymisestä on sekin, että metsäjätti Stora Enso on päättänyt käynnistää uudelleen Sunilan-sellutehtaan, vaikka yhtiö pitää tehtaan lopullista kohtaloa edelleen avoimena.
Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa ei olla samaa mieltä Suomen Pankin Honkapohjan kanssa. EK ei näe nousun merkkejä toisin kuin esimerkiksi Palkansaajien tutkimuslaitos, jonka arvion mukaan sekä rakentaminen, teollisuus että palvelut kääntyvät alkavana vuonna selvään nousuun.
Ketä pitäisi uskoa?
Ainakin EK:lla on selvä oma intressi viestinsä takana. EK yrittää painostaa joka alalle erittäin maltillisia palkkaratkaisuja. Uhkaako siis nousu alkaa sen näkökulmasta liian aikaisin?
Jos muualla päin maailmaa alkaa talouden elpyminen, niin se heijastuu väistämättä Suomeenkin. Maamme vienti on paljolti investointitavaroiden varassa. Se voi olla vahvuus, sillä monet yritykset ovat taantuman varjolla siirtäneet investointejaan, joiden käynnistyminen alkaa pienellä viipeellä heti näkyä viennissä.
Vaikka näin kävisi, niin kovin äkkiä se ei kuitenkaan näy työttömyysluvuissa, jotka noussevat huippuunsa kevään korvalla.