Vuosi sitten Yhdysvaltain presidentinvaalit voittanut Barack Obama on jo ehtinyt voittaa Nobelin rauhanpalkinnon, vaikka käytännön toimet rauhan edistämiseksi maailmassa vasta odottavat.
Rauhanpalkiltulta on outoa käytöstä kasvattaa sodanvaaraa, mutta juuri sitä Obaman hallinto nyt tekee Latinalaisessa Amerikassa. Epävarmuutta koko mantereella lietsovat seitsemän uutta sotilastukikohtaa, jotka Yhdysvallat perustaa liki viimeisen uskollisen liittolaisensa alueelle Kolumbiaan (The Independent 22.11.).
Latinalainen Amerikka on siirtynyt 2000-luvulla voimakkaasti vasemmalle ja tehnyt pesäeroa Yhdysvaltain holhouksesta. Vastapainoksi Yhdysvallat on tällä vuosikymmenellä antanut Kolumbialle 4,6 miljardia dollaria sotilasapua huolimatta maan hallituksen surkeasta ihmisoikeusmaineesta.
Yhdysvalloille oman ”takapihan” menettäminen on ollut tuskallista. Latinalaisessa Amerikassa on paljon öljyä ja uutena maana Brasilia on nousemassa suurten öljyntuottajien joukkoon. Yhdysvallat saa puolet öljystään juuri Latinalaisesta Amerikasta. Viime vuonna Yhdysvallat toikin alueen vesille uusia sotalaivoja, joissa on mahdollisesti myös ydinaseita vastoin vuonna 1967 solmittua Tlatelolcon sopimusta, joka teki mantereesta ydinaseettoman vyöhykkeen.
Tuhkolman rauhantutkimusinstituutti SIPRI on varoittanut uudesta varustelukierteestä Latinalaisessa Amerikassa.
Alueen vasemmistohallitukset ovat syystäkin huolissaan uusista tukikohdista. Niistä suurin, Palanquero, mahdollistaa sotilasoperaatiot koko Etelä-Amerikassa. Tukikohta vetää sata ilma-alusta ja siellä on majoitustilat 2 000 sotilaalle.
Kolumbialaiset eivät tarvitse enempää aseita maahansa. Kolumbiassa on käynnissä ilman uusinta varustautumistakin maailman tuhoisimpiin kuuluva sisällissota. Lähes neljännesvuosisadan jatkuneessa konfliktissa 4,6 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Paljon tunnetummassa Darfurissa luku on selvästi pienempi.