SAK:n on sanottu elävän ajassa, jolloin työsuhteet olivat kokoaikaisia ja usein elinikäisiäkin, ja mitoittaneen edunvalvontansa sen mukaan.
Tänä syksynä järjestö on näyttänyt, että kyllä se suurikin laiva kääntyy. Vain muutama viikko sitten SAK järjesti seminaarin, jossa se kuunteli pätkä- ja silpputöihin perehtyneitä asiantuntijoita. Heiltä SAK:n johto sai kuulla, että ay-liikkeen on muututtava todelliseksi uudistusliikkeeksi.
Nykyisen työelämän kuva on se, että viime vuoden lopulla uusista alkavista työsuhteista 62,4 prosenttia oli muita kuin jatkuvia kokoaikaisia.
Yhden hengen yritysten neuvotteluasema on olematon.
Eilen SAK:n valtuuston puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori teki merkittävän avauksen toisen työelämässä nykyisin heikoimmalla olevan ryhmän suuntaan. Palkansaajakeskusjärjestö puhuu nyt myös pienimpien yrittäjien puolesta.
Meneillään oleva lama tekee rumaa jälkeä työelämässä ja ne jäljet uhkaavat jäädä pysyviksi. Yritysten alihankintaverkostot laajenevat uusille aloille ja tämä lisää nainen ja moppi – ta nuori ja läppäri -tyyppistä itsensä työllistämistä. Heidän kohdallaan työ irtoaa kokonaan siitä sääntelystä, jonka ay-liike on aikoinaan neuvotellut.
Yhden hengen yritysten neuvotteluasema on olematon. Siinä joustaa ainoastaan kaksi asiaa: oma työaika ylös- ja oma palkka alaspäin.
Työelämässä huonossa asemassa olevien oikeuksien puolustaminen on SAK:lle itsestäänselvyys, mutta ei ole varmasti aivan helppoa kääntää päätä uuteen asentoon niin, että edunvalvonta ulotetaan myös yrittäjän asemassa oleviin ihmisiin. Nyt avaus on tehty ja se osoittaa kiitettävää avarakatseisuutta ja ennakkoluulottomuutta ainakin Tuire Santamäki-Vuorelta. Toivottavasti sama pätee koko keskusjärjestöönkin.
Viime kädessä yksin yrittävien etujen ajaminen on myös palkansaajien edunvalvontaa.
On aivan varma, että jossain vaiheessa pakkoraossa tehty oman työn alihinnoittelu ja olematon sosiaaliturva vaikuttavat myös koko alan työpaikkoihin ja työehtoihin.
Terästäytymällä yksin yrittäjien asiassa ay-liike valvoo myös omien jäsentensä etuja.