Suomessa on mahdollista tehdä kansalaisaloite kuntapolitiikassa. Piakkoin voimaan tuleva EU:n perustuslaillinen sopimus taas mahdollistaa kansalaisaloitteen Euroopan unionissa. Sen sijaan Suomen valtakunnanpolitiikassa kansalaisilta puuttuu suoran vaikuttamisen mahdollisuus.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie esitti keskiviikkona Kansan Uutisten verkkolehdessä kansalaisaloitteen ottamista mukaan uudistettavaan perustuslakiin. Asia on perustuslakia valmistelevan parlamentaarisen työryhmän pöydälle. Työryhmän työ on päättymässä eikä asiasta ole päästy sopuun.
Kansalaisten osallistuminen politiikkaan niin äänestäjinä kuin puolueiden jäseninä on pudonnut kriisirajoille. Usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin on heikkoa eivätkä viimeaikaiset poliittiset skandaalit ole ainakaan lisänneet luottamusta poliittiseen järjestelmään.
Kansalaisaloite olisi vahvasti tätä aikaa. Suoran demokratian lisääminen todennäköisesti vahvistaisi myös osallistumista edustukselliseen, koska aloitteen eteneminen edellyttäisi vaikuttamista eduskuntaan.
Suomessa 50 000 kansalaisen allekirjoitus olisi sopiva pohja kansalaisaloitteelle. Se edellyttäisi, että asialle on aitoa kannatusta eikä olisi mahdoton koottavaksi.
Kansalaisten aloitteellisuutta pitää kannustaa eikä padota. Järkiperusteita asian jarruttamiselle ei löydy.
Annika Lapintien haastattelu kansalaisaloitteesta: