Anne Huotari
Siitäkin huolimatta, että osa vasemmistonuorista on jo syyttänyt minua täystyöllisyyden typerästä tavoittelusta ja kahdeksankymmentäluvulle jämähtämisestä, aion jatkaa pohdiskeluani hyvinvointivaltion tulevaisuudesta. Minua ilahduttaa nuorten usko siihen, että perustulolla voitaisiin ratkaista toimeentulo-ongelmat, mutta olisiko syytä pohtia hieman muitakin asioita.
Minua reaalimaailmassa elävää keski-ikäistä hirvittää tällä hetkellä kuitenkin se, miten te nuoret pystytte rahoittamaan suurten ikäluokkien ja heidän jälkeisten pienempien, mutta silti nykyistä suurempien ikäluokkien eläkkeet ja vanhustenhoidon 2020-2030-luvuilla.
Suosittelen tutustumista eläkerahoituksen sukupolvisopimukseen ja 2020-luvun huoltosuhteeseen. Vasemmistofoorumi voisi toiminnanjohtaja Ruurik Holmin ja tutkija Jukka Peltokosken johdolla selvitellä näitä juttuja ja pitää seminaaria aiheesta. Tulen mielelläni kuulemaan tutkimustuloksianne.
Vuoden 2005 eläkeuudistus oli aikamoinen hattutemppu.
Toivon, ettei nuorille tule yllätyksenä, että vuoden 2005 eläkeuudistus oli aikamoinen hattutemppu. Se tuottaa edelleen kohtuullisen hyvät eläketulot suurille ikäluokille, vaikka tiedettiinkin, että tulevaisuudessa palkasta perittäviä eläkemaksuja ei voi juurikaan korottaa ja suuret ikäluokat tulevat nauttimaan eläkettään ainakin 25–50 vuotta, kiitos koko ajan kehittyvän terveydenhoidon.
Moni luulee jo maksaneensa oman eläkkeensä kokonaan, mutta he ovat maksaneet vain osittain. Sitä se sukupolvisopimus tarkoittaa, että aina työssä oleva sukupolvi maksaa osan eläkkeellä olevien eläkkeistä. Tämä tuntuu olevan epäselvää monelle eläkeläisellekin.
Rahaa on kerätty eläkerahastoihin, joista ne on sijoitettu pääosin osakkeisiin tai kiinteistöihin – osa aikamoisella riskillä. Toivottavasti ne eivät haihdu taivaan tuuliin, vaan ovat käytettävissä 2020-luvulla.
Niin se vaan menee, että te nuoret joudutte sekä eläkkeiden että vanhustenhoidon maksumiehiksi tulevaisuudessa. Noin suuria vastuita ei pätkätöillä ja alle 1 500 euron liksoilla rahoiteta, puhumattakaan perustulosta, josta ei tietenkään perittäisi eläkemaksuja. Tulevaisuuden eläkeläiset tulevat varmasti pitämään kiinni yhtä ärhäkästi saavutetuista eduistaan kuin nykyiset eläkeläiset.
Huoltani lisää tuore tutkimus, jonka mukaan työssä olevista nuorista jopa kahdeksan prosenttia epäilee tulevansa työkyvyttömiksi lähivuosina nykyisellä työtahdilla. Eikä koko ajan laajentuva ja pitkittyvä nuorisotyöttömyys yhtään paranna tilannetta! Jos minä olisin nyt nuori, kannattaisin jo noista syistä täystyöllisyyttä jakamalla nykyiset työt vaikkapa kuusituntisiksi kaikkien kesken. Niin jaksaisivat suuret ikäluokat olla mahdollisimman pitkään töissä ja maksaisivat enemmän tulevaa eläkettään. Työttömien syrjäytyminen vähentyisi ja nuoret pääsisivät paskaduuneistaan kunnon töihin nykyistä aiemmin.