Rakennusliitto haluaa maanteiden ja muiden väylien perusylläpitoon kymmenen vuoden rahoitusohjelman. Rahassa se merkitsisi sitä, että väylien ylläpitoon ohjattaisiin vuosittain ainakin 1 100 miljoonaa.
Rakennusliiton hallitus muistuttaa, että keväällä 2008 eduskunnalle esitellyssä valtioneuvoston liikennepoliittisessa selonteossa määritellään liikennepolitiikan linjat ja liikenneverkon kehittämis- ja rahoitusohjelma vuoteen 2020 asti. Vaalikausien alussa laadittavista liikennepoliittisista selonteoista on Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan tarkoitus tehdä pysyvä käytäntö.
Liitto muistuttaa, että liikennepolitiikan tarkoitus on edistää elinkeinoelämän toimintaa, ympäristön suojelua, liikenneturvallisuutta, joukkoliikennettä ja kevyttä liikennettä. Selonteon päämäärä on liikennepolitiikan pitkäjänteisyyden lisääminen. Selonteossa on samalla päätetty nelivuotisen vaalikauden liikenneinvestoinneista ja niiden rahoittamisesta. Myös myöhemmät, suunnitteilla olevat hankkeet on listattu. Tarkoitus on huomioida myös maarakennusalan työllisyystilanne, johon tien- ja radanpidolla voidaan vaikuttaa.
– Väyläpolitiikan pitkäjänteisyys on romuttumassa nuukuuteen. Tienpidon menot ovat nimittäin reaalisesti vähentyneet neljänneksen viime vuosikymmenen keskimääräiseltä tasolta. Osittain menoja on leikannut kunnossapidon kilpailuttaminen, mutta suurin syy on viime vuosien alhaiset määrärahat. Suomen teillä onkin yhä enemmän vaurioituneita päällysteitä, huonokuntoisia siltoja, vaarallisia liittymiä sekä rapautuvia kevyen liikenteen väyliä, arvioi Rakennusliitto.
Rakennusliiton mukaan rautatieverkko on keskimäärin paremmassa tilassa kuin 1990-luvun puolivälissä. Kuitenkin noin viidennes Suomen rataverkosta tarvitsee uudet ratapölkyt ja uudet kiskot.
Myös ratapihojen uusimistarpeet ovat kasautuneet, koska ratapihoja on ylläpidetty pääasiassa niin sanotulla tehostetulla kunnossapidolla.
Perusväylänpidon määrärahat ensi vuodelle ovat vajaa 890 miljoonaa euroa. Vuoden 2009 tasosta on nipistetty kaksi prosenttia. Määräraha on liton mukaan jälleen alimitoitettu, mistä seuraa väyläverkoston edelleen rapistuminen ja liikenneturvallisuuden heikkeneminen. Rakennusalan suhdannetilannetta ei päästä hyödyntämään kunnolla. Määrärahaan tarvitaan ainakin 200 miljoonaa euroa lisää.
Puolueiden on Rakennusliiton mukaan nyt lausuttava kantansa asiaan.
– Ennen seuraavia eduskuntavaaleja kansalaisilla on oikeus tietää puolueiden kannat kansallisen omaisuuden kunnossapitoon. Hyvä väylästö on välttämätön talouden ja työllisyyden kehitykselle.