Vasemmistoliiton sormien pitää olla ajan hermoilla, mutta siis valokaapeleilla. Meidän on luotava selkeä poliittinen linja tietoyhteiskuntakysymyksissä. Nyt on kerättävä yhteen se uuden teknologian ja verkkokulttuurin asiantuntemus, joka on Vasemmistoliitossa ja sen liepeillä.
Moni on arvioinut, että tietoyhteiskunnan kysymykset ovat seuraava iso poliittinen teema, kuten ympäristökysymykset olivat 1980-luvun taitteessa. SKDL:ssa käytiin ymmärtääkseni jo tuolloin keskustelua ympäristöasioiden ottamisesta politiikan keskiöön, mutta mahdollisuus menetettiin ja sen täytti uusi puolue, Vihreä Liitto. Tuloksena meillä on tällä hetkellä ehkäpä Euroopan oikeistolaisin vihreä puolue ja vasemmistolaista ympäristöpolitiikkaa vasta haetaan.
Nyt tietoyhteiskuntakysymysten ympärille on perustettu Piraattipuolue, Ruotsin esimerkkiä seuraten. Piraatit voivat olla Vasemmistoliitolle haaste jo seuraavissa eduskuntavaaleissa, jos emme lähde rakentamaan vasemmistolaista tietoyhteiskuntapolitiikkaa. Ruotsin piraatit saivat EU-vaaleissa läpi yhden edustajan. Puolueen uskotaan syöneen Ruotsin Vasemmistopuolueelta erityisesti nuoria miesäänestäjiä.
Eduskunnassa ymmärrys ja tietämys tietoyhteiskunta-asioissa on hyvin kapeaa. Tästä kertovat muun muassa Lex Karpela ja Lex Nokia -äänestykset. Kaikki ovat lukeneet eduskunnan monista kerhoista lehdistä, mutta tietoyhteiskunnan haasteita pohtiva ryhmä perustettiin vasta keväällä. Kuvaavaa on myös se, että suojaamattoman langattoman verkon käytöstä annettu sakkotuomio ei herättänyt valtiopäivätoimia muilta kuin minulta. Vihreiden Jyrki Kasvi toki kritisoi päätöstä voimallisesti blogissaan.
Tuomio oli täysin järjetön. Sen perusteella kuka tahansa voi syyllistyä rikokseen tietämättään. Langattomia verkkoja käyttävät niin kannettavat tietokoneet, puhelimet kuin jotkut musiikkisoittimetkin. Laitteet voivat kytkeytyä langattomaan verkkoon automaattisesti. Moni jättää langattoman verkon auki juuri siksi, että muutkin voivat käyttää sitä. Se on arkipäivän sosialismia.
Muutos on sentään tulossa. Oikeusministeriön työryhmä esittää lainsäädäntöä muutettavaksi niin, että langattomia verkkoja voi käyttää vapaasti. Eduskunnassa tehtävällä työllä on siis merkitystä.
Internet on jo perusluonteeltaan sosialistinen – se on maksuton ja informaatio on verkossa kaikkien käytettävissä tasa-arvoisesti. Siksi tietoyhteiskunnan kehittäminen on mitä vasemmistolaisin projekti. Vasemmiston on kuitenkin samalla pidettävä huolta, että verkkoa ei läpikaupallisteta ja että yksityisyyden suoja ja sananvapaus verkossa säilyvät.
Hallitus on linjannut, että kaikille suomalaisille saadaan supernopeat laajakaistayhteydet vuoteen 2015 mennessä. Tämä on hyvä ja kannatettava tavoite, sen sijaan sinilevähallitukseen ei voi luottaa yksityisyyden suojan puolustajana, minkä esimerkiksi eduskunnassa läpi rusikoitu Lex Nokia osoittaa.
Vasemmistoliiton pitää ajaa maksuttomia langattomia lähiverkkoja julkisiin tiloihin ja kaupunkikeskustoihin. Monessa suomalaisessa kaupungissa keskusta-alueet alkavatkin jo olla verkossa kaupunkien, oppilaitosten ja yksityisten toimijoiden yhteistyönä. Esimerkiksi Helsingissä tässä asiassa laahataan jälkijunassa. Pieniä edistysaskelia on otettu muun muassa joukkoliikenteessä, mutta avoimen langattoman verkon tulisi kuulua myös jokaiseen joukkoliikennevälineeseen VR:n yöjunasta HKL:n lähiratikkaan. Tämä parantaisi joukkoliikenteenkin vetovoimaa.
Tiedon jakaminen on mitä vasemmistolaisinta toimintaa. Hienoa siinä on se, että aineetonta jaettaessa kaikille jakaminen ei vähennä kenenkään omaa osaa. Siksi vasemmiston tulee myös tarkastella kriittisesti tiedon ja kulttuurin vapaalle jakamiselle asetettuja esteitä.
Monet tiedon vapaalle jakamiselle asetetut keinotekoiset rajoitukset hyödyttävät lähinnä suuryrityksiä ja isoa rahaa, eivät taiteilijoita, muusikkoja tai tieteentekijöitä. Vasemmiston onkin aktiivisesti rakennettava uutta, verkottuneeseen yhteiskuntaan sopivaa tiedon ja kulttuurin jakamisen mallia, joka turvaa tiedon ja kulttuurin tuottajien oikeudet ja toimeentulon.
Tämä työ on aloitettava nyt.
Kirjoittaja on Vasemmistoliiton puheenjohtaja