Työttömien valtakunnallinen yhteistoimintajärjestö TVY vietti alkuviikolla vuotuisia ihmisoikeuspäiviään sattuvaan aikaan. Niiden kestäessä julkistettiin syyskuun työttömyysluvut. Työttömiä oli 265 000 ja tilastokeskuksen mittaama työttömyysaste 7,3 prosenttia.
Eilen lukuisat vientiyritykset kertoivat heikoista tuloksistaan, mutta jotkut myös orastavista ensi vuoden valoisammista näkymistä. Päivän saldo oli joka tapauksessa se, että tulosparannuksia ryhdytään jälleen kerran tavoittelemaan jo liian tutuiksi tullein keinoin. Alkavissa yt-neuvotteluissa liipasimella on yhteensä noin 500 työpaikkaa.
Vaikka osa yrityksistä pitää ensi vuoden näkymiä jo paljon parempina, työllisyyden syöksykierre ei oikene. Syyskuussa työllisiä oli 75 000 vähemmän kuin vuosi aiemmin, mutta todella pahat ajat ovat vasta tulossa. Valtiovarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarinen arvioi eilen Turun Sanomissa, että ensi vuoden toukokuuhun mennessä työttömyys nousee 13 prosenttiin ennen kuin alkaa helpottaa.
Useissa länsimaissa käänne on jo tapahtunut, mutta Suomi seuraa puoli vuotta jäljessä. Vahva euro on myrkkyä nimenomaan viennistä riippuvaiselle Suomelle. 1990-luvun varoitukset Emun haittapuolista Suomelle realisoituvat nyt.
Vaikka käänne työttömyydessä tapahtuisikin joskus ensi kesän kynnyksellä, tekee Yhdysvalloista lähtenyt talouskriisi raakaa jälkeä monella tavalla.
Ensinnäkin työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen katsauksen mukaan työttömyyden kasvu on kohdistunut voimakkaimmin nuoriin. Enemmän kuin joka kymmenes nuori on työttömänä. Kun tähän yhdistetään koko ajan paheneva pitkäaikaistyöttömyys sekä se, että työttömien aktivointitaso laskee ensi vuonna 20 prosenttiin, edessä voi olla menetetty sukupolvi. Tunnettua on, että mitä pidempään työttömyys kestää, sitä vaikeampi on saada työtä. Ensimmäistäkin työpaikkaa vailla olevien kohdalla riski on moninkertainen.
Pääministeri Matti Vanhanen ylpeili viime sunnuntaina Radio Suomessa, että hallituksen toimenpiteet purevat juuri oikeaan aikaan. Todellisuudessa Suomi on OECD:n tilastojen mukaan varautunut pitkäaikaistyöttömyyden kasvuun poikkeuksellisen huonosti.
Tätähän Vanhanen ei usko, koska väitteen esittää oppositiolehti. Uskooko sitten TEM:n talous- ja työmarkkinaennustetta, jossa kerrotaan työ- ja elinkeinohallinnolle vuoden 2010 talousarviossa asetettujen tavoitteiden – työttömyyden katkaisemisen ennen kuin sen kesto ylittää kolme kuukautta ja rakenteellisen työttömyyden ehkäisyn – karkaavan käsistä.