UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen esitti Kauppalehdessä (20.10.) vaatimuksen, että Suomi tarvitsee ”sisäisen devalvaation” ja kansakunnan kuntotestin. Ihan tarkkaan Pesonen ei sisäistä devalvaatiota määritellyt, mutta hän tarkoitti ainakin palkkojen alentamista sekä vaati myös tuottavuuden kasvua eli samat työt on tehtävä entistä pienemmällä joukolla tosin samaan aikaan myös työmenetelmiä kehittäen.
Suomessa on puhuttu ennenkin sisäisestä devalvaatiosta. Sitä on vilauteltu aina silloin tällöin sen jälkeen, kun Suomi siirtyi Euroopan yhteisvaluuttaan. Ennen yhteisvaluutan aikaa varsinkin metsäteollisuuden kannattavuutta parannettiin useinkin devalvaatioilla, jotka olivat käytännössä suoria tulonsiirtoja työntekijöiltä metsäkapitalisteille.
Pesosen mukaan nyt voitaisiin yritysten sisäisin toimin saavuttaa 10–20 prosentin devalvaatiota vastaava taso. Suorapiirteinen palkkojen alennuslinja ei kuitenkaan onnistu, sen varmaan tiesi Pesonenkin asiaa esittäessään.
Tuottavuuden parantamisessa kaikkia tekniikan suomia keinoja ei varmaankaan ole käytetty hyväksi. Sitä vastoin henkilöstön hiostaminen, mitä samojen töiden teettäminen entistä pienemmällä väellä tarkoittaa, ei ole vaihtoehto varsinkaan, jos samaan aikaan tavoitteena on työurien pidentäminen. Puhki stressattu henkilöstö ei ole voimavara millekään yritykselle.
Työtehon lisäämisestä puhuvat yleensä kovimpaan ääneen ne, joilla ei ole juuri mitään todellista tietoa siitä työstä, jonka tehokkuutta tai tehottomuutta he arvioivat. Elinkeinoelämän ekonomistit muun muassa vaativat suu vaahdossa kuntasektorin tuottavuuden nostamista, mikä käytännössä tarkoittaisi sitä, että vielä nykyistäkin vähemmän väkeä olisi vanhustenhoidossa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa, lasten päiväkodeissa, kouluissa…
Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoi allekirjoittavansa (KL 21.10.) kaikki Pesosen huolenaiheet. Tämä ei hämmästytä, mutta sisäinen ristiriita valtiovarainministerin lausunnossa on, sillä hän tarjoaa täsmälääkkeeksi nimenomaan työurien pidentämistä, mikä Kataisen mukaan olisi ”rautainen ja kestävä keino vahvistaa julkista taloutta”.
Katainen ei tosin selitä, miten väen vähentäminen, kuten nyt tapahtuu, nimenomaan sieltä vanhemmasta päästä pidentää työuria.