Asunnottomuudesta on pidetty ääntä vuosia monilla eri foorumeilla. Runsaasti on kuultu myös lupauksia ratkaista ongelma. Kovin hitaasti pyörät kuitenkin yhä pyörivät. Pääkaupunkiseudulla on tosin viime vuosina jotain tehtykin, mutta kierre tuntuu yhä lohduttomalta. Jos joku saa oman asunnon tai pitkäaikaisasunnoton asuntolapaikan, niin jonon jatkoksi putoaa koko ajan uusia ihmisiä.
Ihan tuoreita tilastoja ei ole, mutta viime vuoden tietojen mukaan Suomessa on arvioitu olevan reilut 8 000 asunnotonta.Todennäköisesti luku on alakanttiin. Kaikki asunnottomat eivät tilastoidu. Joka toinen asunnoton on pääkaupunkiseudulla, jossa Suomen väestöstä asuu viidennes. Samaan aikaan esimerkiksi Helsingissä on noin 10 000 syystä tai toisesta tyhjää pienasuntoa.
Huolestuttavinta kehityksessä on juuri nyt se, että entistä useampi nuori on vailla asuntoa. Nuorten asunnottomuus on kääntynyt kasvuun. Etenkin suurissa kaupungeissa sukulaisten tai tuttavien luona majailee tilapäisesti aiempaa suurempi joukko asuntoa vailla olevia nuoria ihmisiä.
Talouden taantuma kärjistää vielä entisestään tilannetta talven lähestyessä. Pätkätyöt ovat tuoneet mukanaan nuorten pätkäasunnottomuuden. Jos ei ole työtä tai opiskelupaikkaa, niin ei ole varaa maksaa vuokraakaan. Varsinkin pienten asuntojen vuokrat ovat nousussa, koska vuokra-asunnoista on pulaa. Vuokra-asuntopulaan voidaan vaikuttaa – jos halutaan – verotuksella, tulonsiirroilla ja julkisella rakentamisella.
Nyt maksetaan kallista laskua siitä, että halpojen vuokra-asuntojen uustuotannosta ei talouden hyvinä vuosina pidetty huolta.
Lauantaina YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä eri puolilla maata vietetään jälleen asunnottomien yötä – jo yhdettätoista kertaa. Nyt teema- ja mielenosoituspäivän järjestäjinä on entistä suurempi kansalaisaktivistien joukko.
Asunnottomuus on osa suomalaisten arkea, valitettavasti. Asunnoton itse lannistuu helposti ongelmiensa alle, joten on erinomaisen hieno asia, että maasta löytyy runsaasti kansalaisaktiivisuutta, jonka avulla ongelma pysyy julkisuuden valokeilassa. Teemapäivän lisäksi asunnottomuuden poistamisesta on syytä pitää meteliä joka ainut päivä.