Kun rahat yllättäen yön tunteina ovat loppuneet, niin monet – varsinkin nuoret – ovat turvautuneet pika-apuun. Rahaa on vippifirmoista saanut pelkällä puhelinsoitolla. Usein päätös korkeakorkoisesta vipistä on tehty pikaistuksissa, eli kyseessä on moninkertaisesti pikarahaa.
Yöllä vipin ottajan harkinta ei välttämättä ole aina ihan terävimmillään ja rahan käyttökohteetkin voivat olla sellaisia, että aamulla jo kaduttaa. Helposti saatava raha houkuttaa harkitsemattomaan toimintaan.
Kyse ei ole ollut ihan pikkubisneksestä, sillä viime vuonna pikaluottoja myönnettiin yli miljoona kertaa. Keskimäärin kertanosto on ollut noin 200 euroa.
Eduskunta hyväksyi keskiviikkona lakimuutoksen, joka estää öisten pikavippien saamisen, vaikka pikalainaa voi edelleen hakea kello 23 ja aamuseitsemän välisenä aikana. Lakimuutos jäi kuitenkin torsoksi, sillä sen perusteella ei estetä yöaikaisia puhelimella tai internetin kautta haettuja pikalainoja.
Ehkä rahannostokielto hieman hillitsee pikaluottojen hakemista, mutta ei kuitenkaan niitä lopeta. Pikaluottoja jakavat firmat varmaan kiittävät lainsäätäjää suopeudesta, sillä rahan saantikielto ei välttämättä kuivata hyvää bisnestä. On aina arveluttavaa, kun lainaa saa korkealla kiskurikorolla ilman vakuuksia. Se on ihan eri asia, kuin nostaa rahaa omalta tililtään esimerkiksi luottokortilla.
Kuluttajavirastokaan ei ole katsonut tätä toimintaa hyvällä, sillä aina vipin ottajalla ei ole ollut tarkempaa tietoa velan vuosikorosta eikä näin ollen velan todellisesta hinnasta. Pikarahaa tarjoamassa on ollut yli 70 yritystä ja joukossa ollut myös epämääräisiä luotonantajia. Tulevaisuudessa luottoja voivat antaa vain ammattitaitoiset ja rekisteröidyt yritykset.